Bag ethvert kræftforløb gemmer der sig en personlig historie

Af: Regitze Abou-Rjeily

Foto: Jakob Carlsen

Hvert år bliver 4600 kvinder i Danmark ramt af brystkræft. Sidste år var 81-årige Gudrun Tamstrup Andersen en af de kvinder. Det samme var Annette Fisker på 49 år. Nu fortæller de deres personlige historie om deres kræftforløb, og hvordan de har levet med sygdommen.

Nede ved Kastrup Havn ligger en platform med en badestige. Herfra kravler Gudrun Tamstrup Andersen og hendes mand Anders i vandet. Hver morgen. Gudrun er lige fyldt 81. Anders er 82. De cykler ned til havnen fra lejligheden på Amagerbrogade, og de forsøger altid at være der ved ni-tiden, hvor hundelufterne og de tidlige morgenbadere er taget hjem.

– Der ligger en rød bøje et stykke ude. Den skal vi altid ud og runde, siger Gudrun.

Men i den sidste tid er Anders kørt derned alene. 

Jeg skal lige tage mod til mig, efter jeg er blevet opereret. Faktisk er det først for nyligt, jeg er begyndt at røre ved arret, siger hun.

Flere operationer i kræftforløb

Gudrun blev opereret for brystkræft i oktober 2017, og det var en hård omgang. Lægerne forsøgte at lave en brystbevarende operation på Gudrun, men det lykkedes ikke at få det hele med. Så hun skulle opereres igen. Men heller ikke anden gang lykkedes det.

– Så sagde jeg til dem, at nu skulle de bare fjerne hele brystet. Og det gjorde de så ved den tredje operation, fortæller hun.

– Jeg fik et chok. Jeg havde jo slet ikke tænkt, at sådan en gammel dame som jeg kunne få kræft. Men jeg tænkte ikke, at nu ville jeg dø. For jeg har altid sagt, at jeg bliver 90 år. Det blev min mor. Så det kan ikke være anderledes, ler hun.

En del af statistikken

Brystkræft er den mest udbredte kræftsygdom hos kvinder i den vestlige verden, og hvert år får cirka 4600 kvinder i Danmark diagnosen.

Sidste år blev Annette Fisker på 49 år en del af statistikken, da hun fik konstateret brystkræft.

Med diagnosen fulgte sygdom og kemobehandling i hendes kræftforløb. Det skabte tanker hos Annette om, at hendes liv ville falde fra hinanden.

– Jeg havde en meget klar idé om, at hele mit liv ville gå i stykker, da jeg fik konstateret brystkræft. At alt ville falde fra hinanden. Det forestiller man sig jo, siger hun.

Genoptræning for krop og sind

I dag ser Annette tilbage på de seneste seks måneder med andre øjne. Kort tid efter Annettes brystoperation fulgte et 18 ugers kemoforløb, og siden da har genoptræning hjulpet hende med at bevare et positivt sind. Hun har især benyttet sig af tilbuddene om genoptræning hos Center for Kræft og Sundhed og har blandt andet gået på et styrke- og konditionshold to gange om ugen.

Særligt samværet med andre kvinder i samme situation har fået Annette til at holde fast i træningen i sit kræftforløb.

– Det har givet mig meget at være sammen med andre kvinder med brystkræft. Jeg har haft overskud til at komme til træningen, fordi jeg har haft aftaler på holdet, forklarer hun.

Gudrun Tamstrup Andersen tog også imod den genoptræning, som hun blev tilbudt.

– Jeg gik til noget gymnastik i Center for Kræft og Sundhed, som var rigtig godt. Det er jo vigtigt at træne, så man ikke bliver stiv efter operationen, og jeg følte virkelig, jeg var i kyndige hænder. Og så var det rart at snakke med andre, der havde været igennem det samme forløb, siger hun.

Nye kræfter igen

Når Gudrun tænker tilbage på de sidste år, har det været hårdt og intenst. Hun døjer en del med angsten for, at hun skal finde en ny knude, men samtidig mærker hun også, at både kræfterne og humøret er på vej tilbage.

– Forleden tænkte jeg, at nu var det altså tid til at få sæbet hele mit køkken ned. Det havde jeg nemlig ikke fået gjort siden oktober på grund af al den her sygdom. Men nu fik jeg pludselig lyst til det. Bagefter var jeg så glad. Både for det rene køkken, men mest af alt fordi, jeg har fået energien tilbage. Så nu kan det heller ikke vare længe, før jeg skal ned og bade i Kastrup Havn igen, ler Gudrun Tamstrup Andersen.

Begge kvinder har i dag afsluttet deres kræftforløb og er sygdomsfrie.

 


 

Læs mere:

Temaet på sundhed.dk er udviklet i samarbejde med Center for Kræft og Sundhed. På sundhed.dk kan du læse flere kvinders historie om at komme i gang med livet og hverdagen igen efter brystkræft. Du kan også se genoptræningsvideoer og finde de oftest stillede spørgsmål fra kvinder i rehabilitering samt svar fra blandt andet fysioterapeuter, psykologer, diætister og andre eksperter.