Du skaber selv farverne

Af: Øjenforeningen

Foto: Coloubox

Den verden, vi beskuer, er i virkeligheden farveløs. Farverne opstår først i hjernen, som det sidste trin i en kompliceret proces, hvor lyset spaltes, og øjet opfanger de signaler, der til sidst omdannes til farver inde i vores hoveder.

 

Allerede i 1600-tallet viste Isaac Newton, at det hvide lys kan spaltes ud i alle regnbuens farver. Men det var ført i slutningen af 1800-tallet, at vi forstod, at lysets farve afhang af lysets bølgelængde.

Øjets nethinde har tre forskellige slags sanseceller, der reagerer på lys af forskellige bølgelængde. Hver især opfatter de det blå, det grønne og det røde lys. Fra øjet sendes de elektriske impulser til hjernen, hvor de kan blandes og danne hele det synlige farvespektrum. Der er også noget lys, som vore øjne ikke kan opfange. F.eks. har de fleste nok hørt om ultraviolette lys. Det har en bølgelængde, der ligger uden for det, som øjets sanseceller kan opfatte.

 

Hvorfor bliver man farveblind?

Cirka otte pct. af alle mænd (og kun 0,4 pct. af kvinder) er farveblinde. Det betyder ikke, at de ikke kan se farver. De ser blot færre farver end flertallet af os. Begrebet farvesvage er derfor en bedre betegnelse. Tilstanden skyldes en nedarvet unormalitet i X-kromosomet, der er bestemmende for de grønne og røde farvecellers egenskaber. Derfor taler man om grønblinde og rødblinde. Hvis man for eksempel er grønblind, kan nethinden kun opfattes farverne gul og blå. Det betyder, at den synlige farveskala kun består af farver, den kan blande ud fra de to farver.

Læs Øjenforingens brochure ”Farver og farveblindhed”, hvis du vil vide mere om hvordan vi opfatter farver. Du finder den på ojenforeningen.dk.