Fysisk træning kan forbedre dit golfspil

Af: Marianne Nørup

Foto: Martin Lauridsen og Jakob Nees.

Supplér golfrunderne med målrettet fysisk træning. Så nedsætter du risikoen for skader – og kommer tættere på det perfekte slag.

Er du én af de mange, der tilbringer meget tid på landets golfbaner, så ved du, at det kræver tålmodighed at udvikle det perfekte slag. Golfsvinget er en kompleks bevægelse, hvor adskillige af kroppens muskler skal arbejde sammen, og derfor kræver det tusindvis af slag, før man bliver rigtig god. Det handler, som du uden tvivl ved, om at øve sig – igen og igen.

Hvad de færreste nok ved, er, at det er muligt at fremskynde processen: Supplerer du runderne på golfbanen med fysisk træning, kan det få dig til at slå længere og opnå en større stabilitet i dit spil. En lang række forskningsstudier har nemlig dokumenteret, at golfspillere, der laver målrettet fysisk træning, får mere fart i køllehovedet og dermed længere slag.

Nok så vigtigt er det også veldokumenteret, at en golfspiller, der laver supplerende fysisk træning, har en langt bedre chance for at holde sig skadesfri, og desuden ikke så hurtigt vil blive træt i slutningen af en golfrunde.
Dertil kommer, at fysisk træning kan være en kærkommen variation til golfspillet – ikke mindst i de kolde og mørke måneder, som er på vej – og, at styrketræning har en række positive effekter på sundheden, som man ikke kan opnå gennem golf alene.

Hvis du vil forebygge skader og blive bedre til golf, er det vigtigt, at du målretter din fysiske træning. Vi bringer her tre øvelser, udarbejdet af Martin Lauridsen og Jakob Nees, som er golffysioterapeuter og indehavere af Golfklinik Danmark. Vil du optimere din træning fuldt ud, skal den målrettes til netop din krop.

 


Uanset om du er en garvet golfspiller eller nybegynder, kan det betale sig at supplere golfspillet med målrettet fysisk træning.

 

1: Squat til skulderpres

Hold din driver hen over skuldrene. Knæene peger lige ud over fødderne. Gå så langt ned i knæ som du er komfortabel med. Optimalt så langt ned, at lårene står vandret.
Rejs dig op igen, mens du strækker armene lige op over hovedet og gør dig så lang som muligt. 12 gentagelser.

2: Ét bens dødløft

Stå på højre ben med venstre ben løftet, så låret er vandret. Driveren holder du i strakte arme op over hovedet.
Uden at bevæge ryggen bøjer du nu i hofte og knæ, så du kommer ned mod gulvet med hænderne. Set fra siden står venstre ben i lige forlængelse af rygsøjlen – dette er vigtigt for at kunne holde ryggen lige.

6 gentagelser på hvert ben.

3: Rotation af overkrop

Lad venstre knæ hvile på gulvet, evt. på en pude eller lign. Højre ben er bøjet i 90 grader. Venstre hånd fikseres på ydersiden af højre knæ og sørger for at højre knæ hele tiden peger lige frem over højre fod.
Højre hånd er bag nakken. Drej nu så langt til siden som muligt. Når du når yderpositionen, puster du stille og roligt ud og kommer lidt længere rundt.
6 gentagelser til hver side.

 


Derfor bør du supplere din golftræning

Supplerende fysisk træning kan forebygge skader og forbedre dit golfspil, blandt andet ved at give dig:

  • Mere power. Evnen til at lave en mere eksplosiv svingbevægelse giver dig de ekstra meter på fairwayen
  • Bedre stabilitet. Kroppens stabiliserende muskelkorset er fundamentet for at udvikle kraft og være stabil i svingbevægelsen
  • Øget mobilitet. En bedre smidighed giver dig mulighed for at komme ud i golfsvingets yderpositioner
  • En større alsidighed i din træning og dermed en ekstra sundhedsgevinst.

Måske har du overvejet at gå i gang med at spille golf, men er i tvivl, om du kan holde til det? Her kan supplerende træning også være en hjælp til at komme sikkert i gang.

 


Golf uden skader

Golf er én af de mest populære idrætsgrene herhjemme.

Golf udmærker sig ved at være en sport med masser af fysisk aktivitet, men uden voldsomme belastninger og risici for kroppen. Har du skader eller skavanker, som gør, at du ikke kan dyrke andre motionsformer, vil golf ofte være en god mulighed.

Lænderygskader udgør ca. halvdelen af alle de skader, der opstår ved golf, og årsagen er ofte for dårlig bevægelighed i golfspillerens hofteled eller bryst/ryg. Resten af skaderne drejer sig primært om skulder, albue og hånd. Skaderne er typisk en følge af for meget golftræning eller forkert teknik. Brug din golftræner til at få teknikken på plads (dette er særligt vigtigt, hvis du har ondt i ryggen, artrose, kunstig hofte eller andre problemer), og lav gerne supplerende træning. Du kan få rådgivning og evt. behandling hos en fysioterapeut, gerne med specialviden inden for golfsport.

NB: Et svensk studie har vist, at golfspillere kan lægge fem år til deres levetid i forhold til den del af befolkningen, der ikke spiller golf.

Kilde: Karolinska Instituttet/ ScienceDaily.