Gode fodvaner fra barnsben

Af: Tina Rønhøj, kommunikationskonsulent i Danske Fodterapeuter

Foto: Danske Fodterapeuter

Lær dit barn gode fodvaner: at vælge gode sko og kigge fødderne efter regelmæssigt.

Børnelærdom tager vi ofte med os resten af livet. Derfor skænker du dit barn en gave, hvis du sørger for at lære ham eller hende gode fodvaner så tidligt som muligt.

Når et barn får diabetes, bliver fødderne pludselig ekstravigtige, fordi det allerbedste værn mod fodproblemer er at forebygge dem. Barnets sko er supervigtige at have for øje, fordi de både kan skåne og skade fødderne på sigt.

Derfor skal du købe sko til dit barn, der blandt andet har en god pasform, sidder godt fast og bliver skiftet ud i takt med, at fødderne vokser. Du kan f.eks. teste formen ved at tage sålen ud og stille barnet oven på den eller ved at tegne rundt om barnets fødder, når han eller hun står op, og klippe skabelonen ud.

 

Hold øje

Et andet godt råd er at holde øje med dit barns fødder, så du kan opdage, hvis huden bliver rød, neglene gror nedad eller fodens form forandrer sig. Sker det, må du ikke lade stå til, men henvende dig til en fodterapeut eller læge for at få en vurdering.

En fodterapeut kan tage hånd om disse problemer ved at behandle nedgroede negle med neglebøjler, vejlede før skokøb og udarbejde indlæg og småaflastninger, der kan lette et uhensigtsmæssigt pres på fødderne.

 

Giv dine fodvaner et professionelt blik

Det kan være en fordel at introducere et årligt besøg hos en fodterapeut, for at lære dit barn at få et professionelt blik på dem mindst én gang om året resten af livet. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen alle med diabetes i Danmark.

Her vil dit barn samtidig blive oplært i, hvordan man passer på sine fødder. Fodterapeuten vil blandt andet fortælle, hvordan man klipper tånegle korrekt, så man ikke klipper hul i huden eller udvikler nedgroede negle.

 


 

8 skoråd

1. Vælg en garage, der passer 

Vælg den størrelse og pasform, der passer til barnets fod. Tjek gerne størrelsen hver tredje måned.

2. Plads til at vokse og bevæge sig

Sørg for at skoene har et glide- og voksetillæg på mellem 1-1,5 cm.

3. Snuden i vejret

Skosnuder skal være høje nok til, at de ikke trykker tåneglene og generer dem.

4. Vælg en sål, der følger foden

Sko skal være fleksible i sålen, så de følger foden og tillader barnet at gå naturligt.

5. Lad foden ånde

Vælg sko af læder og andre åndbare materialer, så barnets fødder får luft i løbet af dagen. Det forebygger svedige fødder, sure tæer og svamp.

6 Tag toppen af stødene

En stødabsorberende sål skærmer kroppen fra de mange stød, der forplanter sig op gennem kroppen, når hælen lander hårdt på underlaget.

7. Spænd skoen fast
Køb sko med snører, lynlås eller velcro, så skoene sidder godt fast på barnets fødder.

8. Hold foden på plads

En fast hælkappe holder foden på plads, så den ikke skrider ud over sålen og ødelægger barnets gang.