Håndkøbsmedicin er også medicin

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Scanpix/Iris

Fire ud af fem danskere ser ikke nikotintyggegummi som medicin – men det er det. Det er næsespray også, selvom kun hver anden opfatter det sådan. Som alt andet medicin kan begge dele have bivirkninger og være skadeligt, hvis man bruger det forkert.

Det er let at købe håndkøbsmedicin i dag. Døgnet rundt kan man finde et åbent supermarked eller en kiosk med et udvalg af hovedpinepiller, næsespray og nikotintyggegummi, der kan købes på linje med havregryn, bananer og fredagsslik.

Det er dog vigtigt at huske på, at håndkøbsmedicin, trods den lette tilgængelighed, er medicin. Og som al anden medicin bør den bruges med omtanke og efter indlægssedlens forskrifter.

– Over halvdelen af dem, der bruger nikotintyggegummi, bruger det langt ud over det anbefalede. Vi ved også, at der er mange, der bruger næsespray helt forkert, hvor de skader sig selv, fortæller Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

Afhængig af håndkøbsmedicin

Både nikotintyggegummi og næsespray kan skabe afhængighed, hvis man bruger det længere tid, end indlægssedlen anbefaler.

Hvis man eksempelvis bruger sin næsespray længere end de anbefalede ti dage, risikerer man en permanent tilstoppet næse, fordi slimhinderne bliver hævede og irriterede, og sekretionen øges.

Medicin eller ej?

En forklaring på, hvorfor så mange bruger håndkøbsmedicin forkert, kan være, at folk slet ikke opfatter produkterne som medicin.

En undersøgelse foretaget af YouGov for Danmarks Apotekerforening viser, at kun hver anden opfatter næsespray som medicin. For nikotintyggegummi står det endnu værre til: Kun 19 pct. ser dette som et lægemiddel.

– Det er skræmmende lave tal. Håndkøbsmedicin er også medicin, og ligesom med al anden medicin kan der forekomme bivirkninger. Det kan virke som et banalt budskab, men ikke desto mindre ét, der er behov for at slå fast med syvtommersøm: Medicin skal altid bruges med omtanke – også den i håndkøb, siger Anne Kahns.

 


 

Brug håndkøbsmedicin med omtanke

  • Husk på, at al håndkøbsmedicin er medicin – også næsespray og nikotin-tyggegummi.
  • Læs altid indlægssedlen inden brug og følg instrukserne heri.
  • Spørg på apoteket, hvis du er tvivl. Du kan få rådgivning af faguddannet personale døgnet rundt på www.apoteket.dk/raadgivning/chat.