Lysfølsom? Hovedet kan påvirke synet

Af: Øjenforeningen

Foto: Scanpix/Iris

Oplever du ofte at have hovedpine uden grund, kan en mulig årsag være, at du har behov for briller. Men det kan også gå den anden vej, hvor smerter gør dig lysfølsom.

Alle oplever med tiden, at synet ikke længere er, hvad det var i ungdommen, og på et tidspunkt i 40’erne vil langt de fleste have behov for læse- eller skærmbriller.

Man har fået alderssyn, gammelmandssyn eller, med et fint ord, presbyopi. Man ser stadig alting klart på afstand, men har man meget ’nærarbejde’ – for eksempel ved læsning eller pc-brug – anstrenger man sig hele tiden en lille smule for at se, og det kan give hovedpine. Også børn, der er langsynede, uden at det er opdaget, kan opleve at have meget hovedpine, uden at der tilsyneladende er en grund.

Manglende eller dårligt tilpassede briller kan altså være årsag til hovedpine. Og problemet forsvinder som regel som dug for solen, når man bærer en veltilpasset brille.

Når hovedet påvirker synet

Øjenlægerne oplever ikke sjældent, at synet påvirkes af noget, der slet ikke har med øjnene at gøre. At smerter, der stammer fra hovedet, manifesterer sig i øjet. Det kan være ganske alvorlige lidelser som en betændelse eller tumor i øjenhulen.

Men også den meget udbredte migræne (rammer 18 pct. af alle kvinder) kan give sig udslag i øjengener og gøre dig lysfølsom. Ny forskning tyder endda på, at nerverne i hornhinden kan have en særlig forbindelse med et smertecenter i hjernen, og derfor være med til at forklare, hvorfor der er en sammenhæng mellem øjet og nogle former for hovedpine.

Synlig påvirkning af øjet

Flere øjensygdomme er forbundet med hovedpine. Det er for eksempel akut grøn stær (hvor smerterne kan være så store, at det også udløser opkastning) og ’rødt øje’.

Fordi øjet er rødt, hævet eller synligt påvirket på en anden måde, vil man som regel ikke være i tvivl om, at øjet spiller en rolle i de smerter, man oplever. I disse tilfælde skal man altid søge læge.

 

Læs mere om briller, lysfølsomhed, øjensygdom på ojenforeningen.dk

 


 

Har du migræne?

Kan du svarer ’ja’ til to af disse tre spørgsmål, har du med stor sandsynlighed migræne:

  1. Har hovedpine inden for de seneste tre måneder begrænset din gøren og laden i en hel dag eller mere?
  2. Har du kvalme eller opkastninger, når du har hovedpine?
  3. Er du lysfølsom og generet af lys, når du har hovedpine?

Mistanken kan yderlige underbygges, hvis du kan svare ’ja’ til ét af disse spørgsmål:

  1. Er der nogen i din familie, der lider af migræne? / Kan du huske, om din mor fik opkastninger, hvis hun havde kraftig hovedpine, da du var barn?
  2. Blev du køresyg eller havde episoder med mavepine, da du var barn?