Hovedpinepiller kan give kronisk hovedpine

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Scanpix/Iris

Hvis du har prøvet at tage hovedpinepiller uden at have hovedpine, er du ikke alene.

Hele tre ud af fem danskere har taget hovedpinepiller forebyggende.

– Det er en glidebane, advarer formanden for Danmarks Apotekerforening.

Du kender sikkert scenariet: du mærker en snigende spænding i tindingerne eller nakken, der meget vel kunne udvikle sig til en hovedpine. Hvis din reaktion er at sluge to piller, opfører du dig som flertallet af voksne danskere. I en ny undersøgelse svarer tre ud af fem, at de har taget hovedpinepiller for at forhindre en eventuel hovedpine i at opstå.

Forkert brug af hovedpinepiller

Formanden for Danmarks Apotekerforening, Anne Kahns, er bekymret over den forebyggende brug af hovedpinepiller:

– Medicin kræver omtanke og skal kun bruges, som det er hensigten, at den skal bruges. Ellers kan den være farlig. Et overforbrug af hovedpinepiller kan føre til den kroniske lidelse medicinoverforbrugshovedpine. Den er svær at behandle og kan resultere i en ond cirkel, hvor man på grund af hovedpine tager flere piller, som så giver mere hovedpine og så videre, siger Anne Kahns.

Hovedpine er en folkesygdom

Rigmor Højland Jensen, professor i hovedpine ved Dansk Hovedpinecenter, er ikke overrasket over de høje tal.

– Det kommer slet ikke bag på mig, at der er så mange, der tager hovedpinepiller præventivt. Hovedpine er en folkesygdom. Der er ca. 100.000 danskere, der lider af medicinoverforbrugshovedpine, og det er et stigende problem, siger Rigmor Højland Jensen.

Hun forklarer, at der ikke skal særligt mange piller til, før hovedpinen sætter sig fast.

– Der er paradoksalt nok en stor risiko for, at man får endnu mere hovedpine af at tage for mange hovedpinepiller, og især risikerer man, at hovedpinen bliver kronisk. Man anbefaler derfor, at man maksimalt tager hovedpinepiller to dage om ugen i gennemsnit, siger hun.

Formanden for Danmarks Apotekerforening understreger, at al medicin kan være farlig – også den, man let kan købe i håndkøb. Man bør altid læse og følge indlægssedlen i pakken, og er man i tvivl, kan man få rådgivning på apoteket.

 


 

Fakta om undersøgelsen:

  • Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet YouGov for Danmarks Apotekerforening.
  • 1015 personer har fået spørgsmålet: ”Har du indtaget hovedpinepiller (f.eks. Panodil, Treo mv.) for at forebygge eventuel hovedpine?”
  • Heraf svarede 59 pct. ja, 40 pct. nej og 1 pct. ved ikke.