Kolde hænder og svimmel? Få gang i blodomløbet

Af: Malene Tonnung

Foto: Colourbox

Handsker og varme sokker forslår ikke altid, hvis kolde hænder og fødder skyldes dårligt blodomløb. Der findes dog stadigt naturlige metoder, der kan få varmen til at strømme ud i kroppens yderpunkter, hvilket også kan hjælpe på hukommelsen og smerter i benene.

 

Ginkgo biloba har gennem tiden været et skattet middel, og bladene fra tempeltræet har da også en påvist effekt på især blodforsyningen i kroppen. Med alderen oplever mange – helt naturligt – at blodet har sværere ved at komme ordentligt ud i de mindre blodkar. Det kan give svimmelhed, øresusen, hukommelsesbesvær, gangudløste smerter i benene og kolde hænder og fødder.

Ginkgo biloba fremmer blodcirkulationen i hjernen og i kroppens små blodkar og kan derfor være med til at lindre disse skavanker. Men da Ginkgo biloba findes i mange kvaliteter i handelen, oplever folk varierende effekt.

Kun 10 pct. indeholdt aktive stoffer

Canadiske forskere har set nærmere på 29 forskellige kosttilskuds-produkter, der ifølge deklarationen indeholder Ginkgo biloba-ekstrakt. Desværre viste langt de fleste prøver sig at være ubrugelige.

Af de undersøgte præparater indeholdt blot 10 pct. de biologisk aktive indholdsstoffer, som man finder i bladene fra Ginkgo biloba-træet. Resten af præparaterne havde intet med Ginkgo biloba at gøre, viste undersøgelsen, som blev bragt i det videnskabelige tidsskrift Phytomedicine.

Vælg et lægemiddel

Som forbruger kan det være svært at gennemskue, hvilke naturlige midler, der indeholder de aktive stoffer, som producenterne lover. Der er dog mulighed for at vælge tilskud med Ginkgo biloba i kvaliteter, der er registreret som naturlægemidler.

Når et præparat har fået denne klassificering, er der kontrol med indholdet, og det kan kun tillades, hvis det indeholder et Ginkgo biloba-ekstrakt, der er godkendt til lægemiddelbrug.

Effekten kan ses på blodomløbet

Når et præparat indeholder Ginkgo biloba kan effekten faktisk registreres ret hurtigt. Forsøg lavet med lægemidlet Bio-Biloba viser, at forsøgspersoner, der sænker hånden i hånd i syv grader koldt vand og herefter holde den under vandet i to minutter, hurtigere får varmen tilbage i hænderne, når de har taget Bio-Biloba på forhånd.

Hænderne blev fotograferet efter ti minutter med såkaldt termografisk fotoudstyr, der kunne registrere varmen, og temperaturen i hænderne steg markant hurtigere, når forsøgspersonerne havde fået Ginkgo-biloba – i stedet for ca. 20 grader uden, nåede temperaturen på ti minutter op på ca. 30 grader med ekstraktet.

 


 

Få gang i blodomløbet

Det værste, du kan gøre med et dårligt blodomløb, er at sætte dig ned og lade smerterne og svimmelheden bestemme. I stedet kan du:

  • motionere regelmæssigt, da det hjælper det med at pumpe blod rundt til alle vævene og styrker dit hjerte.
  • undlade at ryge, da det skader dit hjerte og kredsløb.
  • tilstræbe at spise sundt og varieret med sunde fedtstoffer og næringsstoffer, der styrker dit kredsløb.
  • undgå stress, som kan have en negativ indvirkning på kredsløbet.