Kosttilskud enhver hjertepatient bør kende!

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

Kolesterolsænkende eller blodfortyndende medicin er fast inventar i medicinskabet, hvis man har hjertekarsygdom. Men forskningen bakker også op om visse typer kosttilskud, når hjertekarsystemet skal styrkes.

 

Mere end en halv million danskere spiser kolesterolsænkende medicin, og især hvis du allerede er ramt af symptomer på hjertekarsygdom, er det en god idé at følge lægens anvisninger. Alligevel kan det være hårdt for de 10 pct., som man vurderer oplever bivirkninger i form af muskelsmerter. En uheldig bivirkning, da motion også er en vigtig del af at holde hjertekarsystemet i bedre form.

Bl.a. derfor kan det være en god idé for hjertepatienter at kende til det lille coenzym Q10.

 

En hjertepatient skal have muskelhjælp

Muskelsmerterne opstår, fordi statiner kan mindske musklernes evne til at producere energi. I hvert fald har forskere i et mindre dansk forsøg konstateret, at deltagere på statiner havde muskler, der var dårligere til at optage sukker fra blodet og omdanne det til energi, i forhold til deltagere, der ikke tog statiner.

Biopsier viste, at musklerne hos statin-brugere indeholdt mindre af coenzymet Q10, som er vigtigt for energiomsætningen i musklerne.

Q10 er et stof, vi selv producerer i kroppen, da alle vores muskler er afhængige af det, men vi producerer mindre med alderen, ligesom indtaget af statiner i følge forskernes fund kan påvirke produktionen.

 

Effekt for hjertesvigtpatienter

Den positive virkning fra Q10 begrænser sig dog ikke til at bedre bivirkninger fra medicin. Et af de mest velundersøgte tilskud, Bio-Qinon Q10 har i et stort studie vist en positiv effekt på hjertesvigtpatienters chancer for at overleve og forebygge komplikationer.

I Q-symbio-undersøgelsen fik 420 hjertesvigtpatienter enten tre gange 100 mg. Bio-Qinon om dagen ved siden af deres normale medicin eller placebo-kapsler. I gruppen, der fik Q10-tilskud, oplevede patienterne 43 pct. færre dødsfald og det samme fald i indlæggelser.

 

Ældre har glæde af Q10

Som skrevet nedsættes produktionen af Q10 med alderen. At det derfor kan være en fordel for hjertet – der jo er en stor muskel – at få tilført Q10 udefra, viser en anden stor undersøgelse.

I Kisel10-studiet fik 443 ældre i Sverige enten en kombination af Q10 og selen, et spormineral, der også er vigtigt for bl.a. hjertet, eller placebo. Gruppen af ældre, der fik de aktive tilskud, halverede i løbet af de fem år undersøgelsen stod på, deres risiko for hjertedød – i forhold til den gruppe, der modtog placebo.

Siden er Kisel10-studiet blevet fulgt op med flere spændende undersøgelser, der tyder på, at Q10 og selen kan forbedre livskvaliteten og samtidig har en længerevarende effekt på hjertesundheden, der rækker ud over de fem år med tilskud.

 


 

Hjertets muskel skal bruge Q10

Hjertet er som bekendt en stor muskel, og her kan manglen på coenzym Q10 gå hen og blive fatal. Q10 kan som tilskud gå ind og bakke op om muskelcellernes energifabrikker, der omsætter energien – og det er højst sandsynligt også derfor, at mange oplever mindre træthed og mere energi, når de bruger Q10 som tilskud.

Allerede fra 20 års alderen kan det måles, at mængden af Q10 falder i vores organer, og paradoksalt nok falder det hurtigst i hjertet.

Sygdom og en livsstil med forkert kost og rygning har også en negativ effekt på produktionen af Q10.