Spilafhængighed? Fra uskyldig underholdning til farlig tendens

Af: Freja Fredsted Dumont

Foto: Scanpix/Iris

Der er mange måder at udfordre din indre spillefugl på – men for mange tager det overhånd og bliver en spilafhængighed på niveau med alkoholisme og stofmisbrug.

”Du finder os i hver eneste krog af verden. Vi kigger, lytter, analyserer. Vi er overalt. Og vi ser alt. Vi er en del af verdens største online-sportsbettingfirma. Vi er en del af Bet365.”

Pilou Asbæks ord runger, imens spændingsmelodien spiller i baggrunden. Der viser sig billeder af jublende mennesker (læs: hovedsageligt mænd) og sammenhold på skærmen. Ordet ’vi’ går igen flere gange. For Bet 365 er et fællesskab. Og du kan blive en del af gruppen, hvis du bare opretter en gratis profil – og du får oven i købet et gratis bet første gang, du spiller.

Sammen med andre kendisser som Jakob Haugaard og Annette Heick for Rød25, Uffe Holm for Leovegas og Brian Laudrup for Unibet reklamerer de alle for forskellige spiludbydere. 

Spilreklamerne møder os alle vegne. På busserne. I fjernsynet. På nettet. Center for Ludomani mener, at det for nogle kan være svært at skelne sjov, skæg og underholdning fra problemer med ludomani, når flere kendte danskere optræder i reklamer for spilfirmaer.

Men er det bare beklageligt, at nogle ikke kan styre spiltrangen – eller bør man gå ind og lovgive på området, så mennesker med tilbøjelighed for spilafhængighed ikke fristes?

Hjælp på vej mod spilafhængighed i Danmark

Der er mange danskere, der er afhængige af spil. Ifølge Center for Ludomani behandler de årligt 700 personer for ludomani, og i år 2016 var 27 pct. af deres klienter under 25 år. 66 pct. af deres klienter har primært problemer med onlinespil, og af denne gruppe har 54 pct. odds og livebet som deres foretrukne spil – mens det for 22 pct. er kasinospil, og for 23 pct. er det automater. 

Men nu kommer der en reaktion på tallene fra Christiansborg. Regeringen har nemlig i samarbejde med DF, Radikale Venstre, SF og Socialdemokratiet lavet en ny aftale om regulering af spilmarkedet og højere krav til spiludbyderne. Aftalen kommer blandt andet i kølvandet på tal, der viser, at der er sket en stigning i antallet af ludomaner fra omkring 6000 til 10.000 over de sidste 10 år.

Aftalen indeholder blandt andet en uafhængig hotline for spilafhængighed og regulering på bonusser, for at hjælpe de spilafhængige til ikke at falde igen samt forhindre, at flere bliver ludomaner.

– Eksperter har påpeget, at netop bonusordningerne er noget af det, der kan være med til at holde folk fast i afhængigheden. Vi har ligeledes kigget en del på markedsføring, og det bliver forbudt eksempelvis at sende mails til tidligere kunder med en bonus, hvis de tilmelder sig igen, siger skatteordfører Jesper Petersen, som længe har været fortaler for en aftale, til JydskeVestkysten.

Mændene er større spillefugle end kvinderne

Det kommer måske ikke som et chok, at mændene ligger i førertrøjen, når det handler om at udvikle ludomani. Det ved dem, der laver spilreklamerne også. Danske Spils slogan lyder: ”Der er så meget, kvinder ikke forstår,” og det illustrerer meget godt den målgruppe, som de henvender sig til.

– 80 pct., der behandles for ludomani, er drenge og 20 pct. er piger. Forskellen har vi ikke en forklaring på. Dog ved vi, at det samme gør sig gældende, når det handler om afhængighed af alt muligt andet. Tre fjerdedele med alkoholafhængighed er mænd, hvor den sidste fjerdedel er kvinder, siger overlæge i psykiatri Henrik Rindom.

Nogle mener, at tilbøjeligheden til spilafhængighed ligger i generne – andre mener, det er noget i hjernen. Men den måde samfundet er indrettet på, har rigtig meget at skulle have sagt. Det mener Benedicte Ejlers, leder af Forebyggelse & Kommunikation, Center for Ludomani.

– Mennesket har altid spillet, og det ligger i den menneskelige natur at kunne lide at konkurrere og få spænding. Grådighed er måske også en del af den menneskelige natur, så det, at der er penge på spil, gør også noget helt specielt ved mennesker – men hvorfor, det mangler der stadig meget forskning for at kunne fastslå.

Er ludomani knyttet til dobbeltdiagnoser?

Mange har stillet spørgsmålet om, hvad der kom først: Ludomanien eller den psykiske lidelse? Og går de to ting overhovedet hånd i hånd? Kompleksiteten i dette spørgsmål er stort, for der findes flere diagnoser, der knytter sig til ludomani – men man kender stadig ikke svaret på hvorfor.

– Vi ser i dag, at der ofte er andre psykiske lidelser koblet til ludomanien. Men det er svært at sige, hvad der kom først. Er det ludomanien, der er skyld i, at personens sociale tilværelse begynder at ændre karakter, så de bliver depressive og får sociale problemer? siger Henrik Rindom og fortsætter:

– Eller var de i forvejen depressive, og fik derfor et følelsesmæssigt kick af at spille? Havde de andre psykosociale problemer, som var udløsende for, at de begyndte at spille? Det er svært at sige.

Depression forværrer spilafhængighed

Men nu påviser et studie fra Aarhus Universitetet, offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Behavioural Pharmacology, at der faktisk kan være en kobling imellem trangen til at spille og depression. Spiltrangen forværres simpelthen af depression, og derfor mener forskerne, at man ikke skal behandle ludomani som en isoleret lidelse.

I forsøget udfyldte 20 ludomaner spørgeskemaer, der blev brugt til at afgøre, hvor mange ludomani- og depressionssymptomer, de hver især havde. Derefter skulle forsøgspersonerne spille ved en enarmet tyveknægt, mens deres adfærd blev noteret. Efter spillet skulle de igen ved hjælp af et spørgeskema afgøre graden af deres trang til at spille.

Det viste sig, at depressionssymptomerne bestemte, hvor længe en spiller spillede, og hvor stor trangen var til at fortsætte. Og det var en overraskende opdagelse for forskerne.

– Jeg tror faktisk, at en stor del af ludomaner bruger spillet som en form for selvmedicinering. Som en måde at slippe væk fra depressionen. Det er en meget midlertidig flugt, og den giver jo bare endnu større problemer. Jeg opfatter ludomani som en form for afhængighedsforstyrrelse – på linje med problemer med alkohol eller stoffer, fortæller Kristine Rømer Thomsen til Videnskab.dk.

Henrik Rindom håber på, at der bliver opdaget flere fællestræk, så der kan slås ned på et angrebspunkt, der gør det lettere at forebygge og behandle ludomanien på længere sigt.

 

Kilder:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/depression-forvaerrer-ludomani

https://ludomanistudier.dk/problemstillinger

https://www.jv.dk/regionalt/Poker-roulette-og-enarmet-tyveknaegt-Hjaelp-paa-vej-til-Danmarks-ludomaner/artikel/2624205

https://www.betxpert.com/artikel/center-for-ludomani-problematisk-med-kendte-i-spilreklamer