Sukkertrang? Nej, du har IKKE behov for søde sager!

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

Du har måske en sød tand eller bare lyst til søde sager i nogle situationer. Måske har du svært ved at gå forbi et lækkert stykke kage eller det er isboden, der trækker. Sukkertrang har mange ansigter, og undskyldningerne for at kaste sig over slik og søde sager er mange, men der er ingen fysiske behov, du er nødt til at dække med raffinerede sukkerarter.

Selv en diabetiker på vej i insulinchok har oftest frugtbaserede søde sager på lager til at hjælpe et lavt blodsukker op igen. Et glas juice eller en frugtstang er nemlig den bedste vej til at booste blodsukkeret hurtigt.

Det hvide raffinerede sukker, som vi finder i både søde sager, men efterhånden også andre fødevarer, har ikke nogen plads i kostpyramider – uanset hvilken kostretning, du har præference til. Alligevel er det en fødevare, der som sagt har invaderet vores kost, så det næsten kræver overmenneskelig indsats at undgå det helt – eller en overvældende trang til at læse indholds-deklarationer.

Men hvorfor bruger fødevareindustrien så sukkeret i så stor stil? Fordi det er en billig og effektiv smagsgiver, der kan få os til at købe produktet igen og igen. Deraf også den megen snak om, hvorvidt vi i realiteten kan blive sukkerafhængige. Svaret må være ja, for sukkeret påvirker os til en vis grad: Vi spiser mere, end vi egentlig havde sat os for, når der er sukker i maden.

Født uden stopknap

Vi er faktisk programmeret til at synes om sukker. Fra naturens side er sukker et utroligt svært stof at få fingre i. Vores tidligste forfædre stødte kun på sukker i næsten ren form, når de fandt honning. Og også de var villige til at udfordre helbredet i form af bistik og højder for at få fingre i det værdifulde stof.

Denne sjældenhed gør, at vi ikke blevet udstyret med en stopknap – vores hjerner ønsker sukker, som er den reneste og mest effektive drivkraft for den, og oprindeligt var der ikke risiko for at få for meget, da det var så sjældent.

I dag har vi næsten fri adgang til sukker, og det stiller store krav til vores viljestyrke. Fra forskning ved vi, at store mængder sukker æder af vores chrombeholdning, da mineralet sammen med hormonet insulin indgår i processen med at få sukkeret ind i vores celler. Jo mere vi mangler chrom, jo større vil vores lyst til sukker blive, fordi det først virker, når det kommer ind i cellerne. Og dermed er en cirkel af sukkertrang startet, som i længden kan føre til insulinresistens og diabetes.

Giv din sukkertrang fedt

De fleste af os er vokset op med, at fedt er langt det værste i vores kost. Desværre har fedtfattige løsninger banet vejen for et endnu større sukkerindtag, for smagen skal jo komme et sted fra. Transfedtsyrer fra f.eks. margarine og friture er absolut heller ikke gavnlige for sundheden, men næsten alle andre fedtformer er nødvendige for os – i modsætning til sukker.

Vi ved f.eks. nu, at mættede fedtsyrer i moderate mængder slet ikke er så farlige for hjertesundheden, som vi først mente. Og at umættede og flerumættede fedtsyrer er meget vigtige at være opmærksom på at få nok af.

Fedt har også en anden fordel: Det mætter, smager og dæmper vores trang til sukker. Når vi er mætte og får vores næringsstoffer, bliver den lille sult og lysten til at snacke mindre.

Fyld dig med gode sager

Hvis du vil være mindre til fals for din sukkertrang, gælder det altså om at få en generel god og velnærende kost. I starten kan det være en fordel at supplere med kosttilskud – f.eks. multivitaminpiller, fiskeolier og i svære tilfælde chrom. Vær opmærksom på, at du måske skal op på en pæn mængde chrom i starten, hvis det skal påvirke sukkertrang (gå efter en letoptagelig chromgær, da chrom er et svært mineral for kroppen at optage).

Du skal spise efter at holde dit blodsukker stabilt, da udsving i blodsukkeret påvirker din sukkertrang. Det betyder grove kulhydrater – primært fra grønsager, sunde fedtstoffer og proteiner ved hvert måltid.

Hver også opmærksom på, om du spiser sukker på bestemte tidspunkter – og hjælp dig selv ved at undgå disse situationer i starten. F.eks. er mange tilbøjelige til at have sukkertrang om aftenen, hvor det egentlig er kroppen, der prøver at fortælle, at den er træt. Prøv at gå tidligt i seng og giv kroppen det, den i virkeligheden har behov for.

Hvad med de kunstige sødemidler?

En gang var de kunstige sødemidler forbeholdt diabetikere, der skulle have særlige sukkerfrie produkter. I dag er billedet nærmest vendt om: Sødemidlerne bruges i mange produkter, der dermed kalder sig sukkerfri eller light, og appellerer til forbrugere, der mener, at det er sundere. Nogle af sødemidlerne er ganske omdiskuterede, da de er mistænkt for at kunne føre uhensigtsmæssige bivirkninger med sig. Under alle omstændigheder er sødemidlerne en sutteklud, som vi bør begrænse, da vi ikke kender konsekvenserne ved et storforbrug over mange år.

Kroppen lader sig ikke snyde, og meget tyder på, at kunstige sødestoffer ikke tilfredsstiller hjernen i samme grad som rigtigt sukker. Det betyder, at vi ofte spiser eller drikker mere, når det er light-produkter, der er på menuen.

Gå efter en naturlig sukkerfri menu, hvor smagen kommer fra krydderier, sunde fedtstoffer og blodstabiliserende fibre. Det giver langt bedre og mere effektiv energi i længden.

 


 

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om sukker, blodsukker og finde kilderne brugt til denne artikel.

 


 

Gode råd mod sukkertrang

Sørg for at dagens tre hovedmåltider indeholder masser af grønsager, gode proteiner og sunde fedtstoffer. Ved at kombinere maden på denne måde, opnår du en blodsukkerstabiliserende effekt.

Udelad sukker, juice, slik, kage, hvidt brød, pasta, alkohol og fødevarer, der påvirker dit blodsukker negativt. Vær opmærksom på at rugbrød kan indeholde meget sukker og hvidt hvedemel. Bag eventuelt selv dit brød af hele kerner og fuldkornsmel.

Brug bær, frugt, nødder og mandler til at tilfredsstille den søde tand.

Motioner hver dag i mindst en halv time.