Udbredt gigtsygdom giver tandskader

Katrine Munck-Møller går til tandlægen hver eneste måned. Alligevel har hun mange huller i tænderne og nye huller dukker jævnligt op. Hendes tandproblemer skyldes den relativt udbredte gigtsygdom Sjögrens syndrom.

Forestil dig, at din mund er så tør, at det er umuligt for dig at spise en kiks. Forestil dig, at du børster tænder grundigt flere gange om dagen, men alligevel får tandproblemer og huller.

Sådan er virkeligheden for mange af de 25.000-50.000 danskere, der lider af gigtsygdommen Sjögrens syndrom – en sygdom, hvor produktionen af spyt ofte fungerer meget dårligt, og hvor tænderne derfor er meget udsat for huller.

 

Mangel på spyt giver huller

Katrine Munck-Møller på 23 år har Sjögrens og kender alt til problemet:

– Jeg har ikke så meget spyt i munden, og det går nemt udover mine tænder. Jeg går til tandlægen cirka en gang om måneden, og der er huller eller begyndende hul næsten hver gang. Emaljen er også gået af flere steder, og fyldningerne i hullerne holder ikke så godt længere, fortæller hun.

Katrine har i fire år haft gigtsygdommen Sjögrens syndrom – en kronisk sygdom, der skyldes en betændelsesreaktion i tåre- og spytkirtler. Sygdommen medfører ofte kraftig tørhed af øjne og mund. Derudover oplever mennesker med denne sygdom ofte en overvældende træthed og smerter i muskler og led.

 

Kræver vand at spise

Udover tandproblemerne giver sygdommen en række problemer med Katrines øjne, som nemt tørrer ud, og problemer med at spise forskellige fødevarer.

– Hvis maden bare er det mindste tør, skal jeg drikke ekstra meget vand til. Det er for eksempel rugbrødsmadder, pastaretter, A38 med müsli, kød, ris, ja nærmest alt, forklarer hun og fortsætter:

– Stærk mad kan lamme min mund totalt. Hvis jeg får noget mad, der bare er den mindste smule stærkt – også selvom andre ikke synes, det er stærkt – kan jeg føle, at min mund er lam efter måltidet. Og der hjælper vand desværre ikke, siger hun.

Tandbørstning ikke nok

Katrine gør alt, hvad hun kan for selv at forebygge tandproblemerne. Desværre er det ikke altid nok:

– Jeg bruger en speciel tandpasta, som indeholder mere fluor end almindelige, og derfor beskytter tænderne bedre. Jeg bruger også fluor-holdigt tyggegummi, som er medicinsk tyggegummi, som forebygger huller i tænderne. Det tygger jeg 3-4 stykker af om dagen, gerne efter jeg har spist, siger hun.

Mennesker med Sjögrens syndrom, der har et dokumenteret behov for ekstra tandbehandling, kan få offentligt tilskud til tandbehandling.

 

Sjögrens syndrom

  • De mest almindelige symptomer er tørhed i øjne og mund, en overvældende træthed samt muskel- og ledsmerter.
  • Sjögrens syndrom hører ind under gigtsygdomme, fordi den ligesom bl. a. leddegigt skyldes, at immunforsvaret angriber ens egen krop, og der opstår gigtbetændelse (inflammation). Ved Sjögrens syndrom sidder betændelsen primært i tåre- og spytkirtler.
  • Sygdommen er kronisk. Der findes ingen kur, men der findes produkter, der kan mildne symptomerne – bl.a. på tørheden.
  • Sygdommen er navngivet efter den svenske øjenlæge Henrik Sjögren (1899-1986).

 

Vil du møde andre med Sjögrens?
I Gigtforeningen findes en diagnosegruppe, hvor mennesker med Sjögrens syndrom kan mødes og udveksle erfaringer.

Læs mere på:
www.gigtforeningen.dk/dn-sjoegrens-syndrom

 

Fakta: Spyttet beskytter tænderneDu skal være glad for dit spyt. Spyt er nemlig ikke bare tilfældigt mundvand, der skvulper rundt i din mund. Spyttet beskytter mod huller i tænderne, tandkødsbetændelse, svampeinfektioner og hæmmer bakterier i munden.

Nogle sygdomme kan give kraftigt nedsat spytproduktion, og det kan gøre det rigtigt svært at holde sine tænder sunde og friske. Det gælder blandt andet for en del af de 25.000-50.000 danskere, der lider af gigtsygdommen Sjögrens. Trods flittig tandbørstning og hyppige besøg hos tandlægen kan mennesker med Sjögrens få store problemer med huller i tænderne. Mange med sygdommen er med årene nødt til at få foretaget omfattende indgreb hos tandlægen for at bevare tænderne.

Hvis man har kraftigt nedsat spytproduktion, kan man opleve at:

  • Man har problemer med at tygge og synke maden
  • Det er umuligt at spise en kiks
  • Man må drikke ekstra meget vand til måltider for at få maden ned
  • Man har problemer med stærkt krydret mad, som giver brændende fornemmelse i munden
  • Man får skader på tænderne af citronsaft og andre syreholdige fødevarer
  • Man har problemer med at udtale ord

Nogle har held med at stimulere produktionen af spyt med sukkerfrit tyggegummi, som kan give en lindring af tørheden i munden. Også sukkerfri pastiller, tyggetabletter og sugetabletter kan bruges.