Vaccine mod smitsom leverbetændelse har været udsolgt siden januar

Af: Mette Buch Jensen

Foto: Colourbox

Hvis du planlægger en rejse til lande, hvor der anbefales en vaccination mod smitsom leverbetændelse, så læs lige her.

 

Flybillet og hotelophold er for længst bestilt. Lisbeth Ankersen fra Løgten uden for Aarhus og hendes 15- årige søn Filip skal på deres drømmerejse til den indonesiske ø Bali. Lisbeth Ankersen har tjekket op på de anbefalede vaccinationer og har bestilt tid til en Hepatitis A-vaccination til både hende og Filip. Først da de møder op hos den praktiserende læge, bliver hun klar over, at vaccinen ikke er tilgængelig.

– Til min store overraskelse får jeg at vide, at vaccinen er udsolgt og har været det i et halvt år. Jeg troede, der var en sikkerhedsbuffer og et lager af både vacciner og penicillin. Det skal der da være!

– Det har potentialet til at blive rigtig farligt – hvad nu hvis vi pludselig løber tør for en livsvigtig vaccine? Som almindelig borger gør det mig decideret utryg, siger Lisbeth Ankersen.

Lisbeth Ankersen er uddannet kemiker og har sit eget firma, hvor hun som sensoriker laver smagsvurderinger for fødevarebranchen i forbindelse med produktudvikling og markedsføring. Hun rejser en del, også privat, og har aldrig tidligere oplevet problemer med at få skaffet en vaccine.

Overvaccinering var løsning

I stedet for blot at få den gængse Hepatitis A-vaccine mod smitsom leverbetændelse, så får Lisbeth Ankersen og hendes søn Hepatitis A- og B-vaccinen, som dækker to typer af virus.

– Det er en helt unødvendig overvaccinering. Men vi er nødt til at tage imod den. Det koster mere at få A- og B-vaccinationen, men pengene er ikke afgørende her. Jeg hæfter mig meget mere ved, at vi får en unødvendig vaccination, og samtidig gør det mig utryg, at den gængse vaccine ikke er tilgængelig, siger hun.

Normalt skal A- og B-vaccinationen tages ad flere omgange, men fordi Lisbeth Ankersen og hendes søn tidligere er blevet vaccineret i forbindelse med en rejse til Kina, så kan hun nøjes med en dobbeltportion én gang, mens han får en enkeltportion.

Vaccine utilgængelig i et år

Herhjemme er det Statens Serum Institut, som har ansvaret for forsyningen af vacciner til de danske vaccinationsprogrammer, for eksempel børnevacciner og influenzavacciner i tilfælde af en verdensomspændende influenza-pandemi. Herudover forhandler Statens Serum Institut, ligesom apotekerne, en række andre vacciner, blandt andet til rejsebrug, som Hepatitis A-vaccinen typisk anvendes til.

Hos Statens Serum Institut forventer vicedirektør Ole Jensen, at Hepatitis A-vaccinen er tilgængelig igen i slutningen af 2017 eller begyndelsen af 2018. I værste fald betyder det, at vaccinen ikke vil være tilgængelig i Danmark i næsten et år.

– Vi er i tæt dialog med producenterne bag vaccinen. Der er kun relativt få producenter til et stort marked, og vi er – ligesom apotekerne – løbet tør for vaccinen, fordi de ganske enkelt ikke kan levere. Jeg ved ikke præcis, hvad der er gået galt i produktionen, men det er jo en kompliceret biologisk proces, som er underlagt meget høje kvalitetskrav.

– Hvis noget går galt undervejs, så kan producenten ikke frigive vaccinen, men må skrotte en produktion, siger Ole Jensen.

Problemet med den manglende Hepatitis A-vaccine er ikke isoleret til Danmark, men gælder internationalt.

– Vi vil altid gerne kunne skaffe de nødvendige vacciner hjem, men som situationen er lige nu med Hepatitis A-vaccinen, så kan det ikke lade sig gøre. Jeg er klar over, at det betyder en eller flere ekstra vaccinationer for nogle, men jeg hæfter mig ved, at det er lykkedes os at skaffe alternative vacciner. Det er trods alt bedre end slet ikke at kunne blive vaccineret, siger Ole Jensen.

Ingen sammenhæng med salg af vaccineproduktion

Udsolgte vacciner er ikke et særsyn: Tidligere i år har der i en kort periode manglet vacciner mod stivkrampe og difteri, og i efteråret 2016 løb Statens Serum Institut tør for influenza-vaccine.

Ifølge Ole Jensen så skyldes det en usædvanlig stor efterspørgsel på influenza-vaccinen netop det år, hvor langt flere danskere end forventet ville vaccineres. Gennem blandt andet rationering af de sidste vacciner på et ”spærret lager,” så lykkedes det at sikre vacciner til alle grupper i særlig risiko, herunder gravide.

Statens Serums Instituts egen vaccineproduktion blev i starten af året solgt til den saudiarabiske koncern Aljomaih Group. Salget har været meget omdiskuteret og har affødt voldsom kritik, men der er ingen sammenhæng mellem salget og den manglende Hepatitis A-vaccine, vurderer Ole Jensen.

– Statens Serum Institut har aldrig haft Hepatitis A-vaccinen som en del af vores vaccineproduktion. Det er en helt anden producent, som leverer den til os. Derfor kan jeg forsikre om, at der absolut ikke er nogen sammenhæng, siger Ole Jensen.

Et godt beredskab

Han understreger samtidig, at det danske beredskab er rustet til at håndtere situationer med udsolgte
vacciner.

– Det sker fra tid til anden, at der opstår en mangelsituation. Hver gang har vi skaffet en alternativ vaccine. Jeg tror på, at vi kan klare det, hvis en lignende situation opstår igen. Vi har gode aftaler og et godt samarbejde med producenterne, som også tager disse situationer meget seriøst, og vi har derudover et godt netværk, som gør det muligt at købe ad andre kanaler.

– Jeg er lidt ked af de spekulationer, der kan opstå i kølvandet på en sag som den her, men hvis der mod min forventning skulle opstå en situation, hvor vi løber tør for en livsvigtig vaccine, så ville alle landets ansvarlige sundhedsmyndigheder i et tæt samarbejde reagere prompte og indføre de nødvendige tiltag i sundhedsvæsenet.

– Og så ville det i øvrigt være en problematik, som ville berøre sundhedsmyndigheder på verdensplan og som alle ville handle på, siger Ole Jensen.

 


Unødig dobbelt-vaccination

I stedet for den udsolgte Hepatitis A-vaccine, så tilbydes man Hepatitis A- og B-vaccinen. Den skal som oftest tages ad tre omgange med start seks uger før afrejse og er dyrere end Hepatitis A-vaccinen.
Prisniveauet ligger på omkring 610-625 kr., mens Hepatitis A-vaccinen koster omkring 500 kr.
For Hepatitis A-vaccinen gælder det desuden, at man blot skal vaccineres én gang to uger før afrejse.

 


Kritik af frasalg

Statens Serum Instituts vaccineproduktion blev i januar i år solgt til AJ Vaccines, som er et datterselskab i den saudiarabiske koncern Aljomaih Groups. Vaccine-enheden blev solgt for 15 mio. kr.

Både selve salget og salgssummen har affødt stor kritik. Senest har Rigsrevisionen af egen drift valgt at gå ind i sagen og undersøge salget. Statens Serum Institut er fortsat en institution under Sundhedsministeriet og står fortsat for den danske vaccineforsyning.