15 år med kronisk hovedpine

Af: Mette Buch Jensen / Foto: Privat

De voldsomme smerter i panden kom uden varsel og ændrede brat Charlotte Nørgaard Christiansens liv. Hendes hovedpine blev kronisk og førte til et overforbrug af smertestillende medicin, som kun gjorde ondt værre. Ligesom mange tusinde andre, der lider af voldsom hovedpine, fik Charlotte Nørgaard Christiansen en ekstra hovedpine, udløst af medicinen.

Lagkagen står klar og hjemmet i Skagen er pyntet op til den yngste søns tre års fødselsdag. Om lidt kommer alle gæsterne. Men midt i det hele bliver Charlotte Nørgaard Christiansen ramt af en voldsom hovedpine, som sender hende til tælling. Så meget, at hun må blive i sin seng under hele fødselsdagen. Charlotte Nørgaard Christiansen har aldrig tidligere lidt af hovepine, men hen under aften er det stadig så slemt, at hendes mand ringer til vagtlægen, som indlægger hende akut. Det bliver begyndelsen til 15 år med kroniske smerter og alt for meget medicin.

Hovedpine fra morgenstunden

Den første voldsomme hovedpine udløser både en indlæggelse, scanninger, røntgenbilleder og blodprøver. Men intet af det kan lede til en diagnose. Både vagtlægen, en neurolog og Charlotte Nørgaard Christiansens egen læge mener, at der er tale om hjernebetændelse udløst af virus, men på sygehuset får hun ikke ved indlæggelsen foretaget den rygmarvsprøve, som kan afgøre det. Efter en uge bliver hun sendt hjem igen, men hendes tilstand er så dårlig, at hun må sygemeldes fra sit arbejde i et halvt år.

-Jeg kunne intet. Jeg troede nærmest ikke, at jeg ville overleve. Jeg lå på en madras i stuen og var helt slået ud af de voldsomme smerter og uden forklaring på, hvad der var galt, siger Charlotte Nørgaard Christiansen. Smerterne sidder foran på panden, og det føles som om hele kraniet spænder og er for lille til at rumme hjernen.

Efter seks måneder får hun stille og roligt rejst sig, begynder at arbejde og prøver at bygge sit liv med mand og tre børn op igen. Men i mellemtiden er den smertestillende medicin blevet en uundværlig del af hverdagen. En hverdag, hvor næsten hver eneste morgen begynder med voldsom hovedpine og en pakke Treo inden for rækkevidde. Charlotte Nørgaard Christiansen har ført skema over sin hovedpine og sit medicinforbrug og kan aflæse, at hun har haft hovedpine mellem 20 og 25 dage ud af månedens 30 dage. Hun har – uden at vide det – taget langt mere end den anbefalede dosis og har taget medicinen alt for ofte i forhold til anbefalingen, som lyder på, at man maksimalt må spise Treo ni dage om måneden. Overforbruget af den smertestillende medicin bliver hun først klar over mange år senere.

Vendepunktet

Under hele sit sygdomsforløb har Charlotte Nørgaard Christiansen passet sit fuldtidsarbejde som annonce-assistent på Nordjyske Medier, men når arbejdsdagen var færdig, så var hun det også.

-Mit fokus var at passe mit arbejde, som jeg elsker. Og oftest var der kun overskud til det. Jeg havde sjældent kræfter til andet og måtte droppe mit aktive fritidsliv. I mange år kunne jeg ikke sidde i større forsamlinger, hvor folk snakkede i munden på hinanden. Og så blev jeg pludselig dén, der altid skulle tidligt hjem fra fest eller helt måtte melde afbud, siger Charlotte Nørgaard Christiansen.

Hun har forsøgt stort set alt for at blive rask: Zoneterapi, akupunktur og massage. Et utal af undersøgelser på offentlige sygehuse og på privathospital, operation i næsen, natbøjle, fået slebet sine tænder (hvis nu hun skar tænder i søvne og det udløste hovedpinen) og installation af et ventilationsanlæg i hjemmet, så indeklimaet var optimalt. Alt sammen uden resultat. Hun har også fulgt et forløb på en smerteklinik for at lære at acceptere sin situation og sine smerter. Til sidst lærte Charlotte Nørgaard Christiansen at leve med hovedpinen. Og så alligevel ikke. Efter en særlig slem periode opsøgte hun igen egen læge. Så kom vendepunktet. Den praktiserende læge henviste hende til Dansk Hovedpinecenter, som hører under Rigshospitalet, og så tog tingene fart.

En kold tyrker

I maj 2015 bliver Charlotte Nørgaard Christiansen indlagt på Dansk Hovedpinecenter i to uger. Og diagnosen er klar: Hun har en kronisk spændingshovedpine OG en hovedpine, som er fremkaldt af den smertestillende medicin. Forløbet begynder med et akut stop for al medicin, så kroppen kan blive afgiftet under indlæggelsen. Da Charlotte Nørgaard Christiansen kommer hjem igen, går det op for hende, at hun har været afhængig af den smertestillende medicin.

-Jeg fik abstinenser og havde decideret lyst til at tage en Treo. Heldigvis blev jeg ringet op af hovedpinecentrets sygeplejersker de første dage efter hjemkomsten, så jeg kunne snakke det igennem med dem. De fulgte mig tæt og var en stor hjælp. Jeg blev også nødt til at arbejde på deltid de første måneder, så jeg kunne træne mig op til at være på arbejde fuld tid uden smertestillende medicin.

Forløbet på Dansk Hovedpinecenter betød to måneder helt uden smertestillende medicin og et nyt liv for Charlotte Nørgaard Christiansen. Den medicinfremkaldte hovedpine er væk – tilbage er udelukkende spændingshovedpinen, som kræver to typer medicin dagligt i kontrollerede doser.

– I dag har jeg det meget bedre. Jeg har stadig tit hovedpine og kan have det uafbrudt i dagevis, men nu kan der også gå 14 dage, hvor jeg slet ikke har hovedpine, og den er ikke nær så kraftig som før. Jeg kan navigere langt bedre i mit liv og kan overskue meget mere, både arbejdsmæssigt og socialt. Jeg tager en Treo i ny og næ, men ikke mere end det. Min største hjælp ligger lige nu i fryseren: det er en hætte med køleelementer, som jeg tager på, når hovedpinen melder sig. Det er som om, kulden fra køleelementerne får hjernen til at krympe lidt, så kraniet ikke spænder så meget.

Hætten med køleelementer er fremstillet til migrænepatienter, men hjælper altså også Charlotte Nørgaard Christiansen. Gennem årene har hun også fundet ud af, at motion er godt: Det hjælper at tage en løbetur og få pulsen op. Præcis som forløbet på Dansk Hovedpinecenter har bekræftet hende i.

__________


Hvad er hovedpine?

Spændingshovedpine er den allermest udbredte form for hovedpine og op mod 80 pct. af den danske befolkning lider af spændingshovedpine i mere eller mindre udtalt grad. Spændingshovedpine stammer oftest fra muskelspændinger i kæbe, tindinger, pande og nakke, men også stress, overanstrengelse og psykiske spændinger har stor betydning. Spændingshovedpine er en af de såkaldt primære hovedpiner. I samme kategori er migræne, som rammer op mod 15 pct.

50. – 100.000 hovedpinepatienter lider af medicinfremkaldt hovedpine, som er en sekundær form for hovedpine, der udløses af et overforbrug af smertestillende medicin. Hovedpine og migræne er årsag til 20 pct. af al sygefravær. 169.000 danskere lider af kronisk hovedpine, som betyder, at de har hovedpine hver eller hver anden dag. Antallet af hovedpinetilfælde er steget med 30 pct. over de sidste 12 år.

__________

 

Gode råd til at undgå hovedpine

  • Sørg for at have en god arbejdsstilling
  • Dyrk motion
  • Spis sundt
  • Undgå rygning og alkohol
  • Brug ikke for meget smertestillende medicin

__________

 

Hvad er Dansk Hovedpinecenter?

Et tværfagligt center under Rigshospitalet, som udreder og behandler patienter med meget svær hovedpine og migræne eller patienter, der har en sjælden hovedpinesygdom. En fjerdedel af de patienter, der kommer på Dansk Hovedpinecenter, har forgiftningshovedpine, fordi de har taget for meget smertestillende medicin. På årsbasis har Hovedpinecentret godt 9.000 patientbesøg fra hele Danmark. Centret er verdens største, tværfaglige højt specialiserede funktion for patienter med alvorlige hovedpinesygdomme. Dansk Hovedpinecenter har været med til at udvikle en ny master-uddannelse i hovedpinesygdomme på Københavns Universitet. Uddannelsen skal give sundhedsprofessionelle ny ekspertise inden for hovedpineforskning- og behandling.

___________

 

Ny forskning i hovedpine

TrygFonden har doneret 7, 4 mio. kr. til to nye forskningsprojekter, der skal undersøge hvordan man bedre kan diagnosticere, forebygge og behandle to specielt svære former for hovedpine. Det er professor, overlæge, dr.med. Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter, der har modtaget donationen. Forskningsprojekterne handler om henholdsvis medicinfremkaldt hovedpine og den såkaldte Hortons Hovedpine. Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine, rammer oftest mænd og er en ekstremt smertefuld form for hovedpine, der centrerer sig om det ene øje.

Kilder: Dansk Hovedpinecenter, Migræne & Hovedpineforeningen, NetDoktor.dk