2023 blev rekordår: Aldrig før har så mange danskere fået diabetes

I 2023 fik det største antal mennesker i Danmark nogensinde i et enkelt år at vide, at de havde fået diabetes. For at sætte mere fokus på den alvorlige kroniske sygdom indfører Diabetesforeningen nu Danmarks Diabetesdag, som finder sted i dag.

I løbet af sidste år fik 25.557 danskere beskeden om, at de nu skal leve et liv med diabetes.

Dermed blev 2023 det år, hvor flest mennesker i Danmark fik konstateret den kroniske sygdom.

Samtidig viser andre tal, hvor alvorlig en sygdom diabetes er.

F.eks. fik 600 mennesker med diabetes sidste år amputeret et ben, en forfod eller en tå, ifølge en ny opgørelse fra databasen diabetestal.nu.

Derfor indfører Diabetesforeningen nu en særlig dag – Danmarks Diabetesdag – som skal skabe synlighed og forståelse for diabetes samt samle ind til kampen mod den kroniske sygdom.

Danmarks Diabetesdag løber af stablen i dag – søndag den 28. april.

– Danmark står midt i en stille sundhedskatastrofe lige nu, hvor der i 2030 vil være 467.000 mennesker, der lever med diabetes i Danmark. Det må og skal der langt mere fokus på i det danske sundhedsvæsen. Især fordi vi nu kan konstatere, at der sidste år blev sat en kedelig rekord i antallet af nye diabetestilfælde. Derfor indfører vi Danmarks Diabetesdag for at for at øge danskernes opmærksomhed på en alvorlig sygdom, der kan ramme alle. Det er et vigtigt skridt i kampen for et godt liv med diabetes og en fremtid uden, siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Skrabelodder sælges foran REMA 1000
Danskerne vil især opleve Danmarks Diabetesdag ved, at en række medlemmer af Diabetesforeningen, sammen med deres børn, venner og familie, i dag vil samle ind til diabeteskampen ved at sælge diabetesskrabelodder uden for en række REMA 1000 supermarkeder over hele landet.

–Vores håb er, at Danmarks Diabetesdag kan skabe større forståelse for, hvad diabetes er, og hvordan vi bekæmper den. For diabetes er en alvorlig kronisk sygdom, der uden den rette behandling kan være både invaliderende og livsfarlig. Vi er derfor også rigtig glade for, at REMA 1000, som en af Diabetesforeningens gode samarbejdspartnere, aktivt hjælper os med at samle penge ind til diabeteskampen til bl.a. mere forskning, forebyggelse, rådgivning og familiekurser, siger Claus Richter.