De fleste af os ved godt, at nogle næringsstoffer bakker bedre op om immunforsvaret end andre. Men hvorfor, hvor meget og hvad passer? Vi har fundet tre, som du bør kende og have i baghånden, hvis dit immunforsvar skranter.
Overordnet set er det altid vigtigt at spise varieret og få så mange og så brede former for næringsstoffer som muligt, for der er ingen tvivl om, at vores krop og immunforsvar fungerer bedst, når vi ikke mangler en hel masse enkelte dele. Men lige når det kommer til immunforsvaret, er der nogle næringsstoffer, vi gerne skal være sikre på at få nok af. Både på kort sigt – for at modstå infektioner – og på længere sigt for at forebygge kroniske eller autoimmune sygdomme.
Vi har nok alle hørt om, at C-vitamin er godt mod forkølelse, fordi det styrker immunforsvaret. Men påstanden har gennem årene både haft medvind og modvind. En af årsagerne til, at påstanden er draget i tvivl, er desværre, at man simpelthen har brugt for lidt C-vitamin i forsøg, som har skullet påvise dets virkning.
Når vi typisk rammes af infektioner i vinterhalvåret, indeholder vores frugt og grønt heller ikke nær så meget C-vitamin, som det gør om sommeren, hvilket kan gøre selv en varieret kost utilstrækkelig.
I tilpas store mængder har C-vitamin antiviral effekt (hvilket vil sige, at det forebygger virus som influenza og forkølelse). Vitaminet er vandopløseligt, hvilket betyder, at vi ofte tåler store mængder, da vi ikke hober det op i kroppen.
C-vitamin kaldes også for ascorbinsyre, og de fleste dyr kan selv danne det efter behov, blot ikke mennesker og menneskeaber. Derfor behøver vi en regelmæssig indtagelse – f.eks af syreneutral calciumascorbat, der er mildt mod maven.
Solskinvitaminet D-vitamin, som vi danner i sommermånederne, når vi opholder os i solen uden beskyttelse, har rigtig mange gode effekter på samvittigheden: Det er godt for knogler, muskler, mental sundhed osv.
Men det er også godt for immunforsvaret og beskytter os faktisk rigtig godt mod luftvejsinfektioner, viser en stor metaanalyse. Undersøgelsen, der i alt omfattede 11.000 deltagere fra det meste af kloden, viste desuden, at jo lavere indhold af D-vitaminindhold i kroppen på forhånd, jo større virkning fra et tilskud.
Samlet set var den nedsatte risiko for at pådrage sig en akut luftvejsinfektion, som forkølelse og influenza, bedre end vacciner mod influenzalignende sygdomme, hvis man tager et tilskud, der forhøjer mængden af D-vitamin i blodet.
D-vitamin tages bedst i oliekapsler, da vitaminet er fedtopløseligt.
Det lille spormineral selen har vist sig at have mange sygdomsforebyggende egenskaber. Også når det kommer til akutte sygdomme som virus. Selen virker ikke kun ved at styrke immunforsvaret. Det har også en indbygget evne til at forebygge mutationer, som f.eks. DNA-mutationer eller virus-mutationer i kroppen. Det betyder, at en influenza – der ellers kan være en heftig muterende sygdom, når den er værst – får sværere ved at lege med vores immunforsvar.
Mange ældre især mangler selen, hvis de er småtspisende, da spormineralet ikke optræder nær så hyppigt i vores kost her i Nordeuropa, som andre steder på kloden.
Den bedste måde at tage selen er som organisk selengær, der fås som tabletter.