Giv fødderne lidt kærlig opmærksomhed!

Af: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Scanpix/Iris

Pleje, luft, massage, gode sko. Der er mange måder at forkæle fødderne på.

Fodbad

Et fodbad er afslappende og blødgørende, men det kan udtørre huden. Hold det kort, højst 5-10 minutter.

Vandet bør være lunkent. Dyre plejemidler er ikke nødvendige – drys evt. en-to spiseskefulde salt i vandet. Har du tynd og sart hud, bør du helt undgå sæbebade.

Brug en blød neglebørste, og gnub fødderne og især neglene for at fjerne tør hud og døde hudrester.

Fodsålerne bør ikke files. Det river huden op og provokerer den. Få hjælp hos en statsautoriseret fodterapeut, hvis du har ligtorne, meget hård hud, eller hvis huden på anden vis giver problemer.

Tør fødderne med et blødt frottéhåndklæde. Kom godt ind mellem tæerne for at undgå fodsvamp.

Creme og massage

Smør fødderne med en god fugtighedscreme uden parfume. Så kan du samtidig massere dem (hvis du altså ikke kan få andre til det!) Massage er godt for fodens bevægelighed, blodcirkulation, hud, sanser – og så synes de fleste af os jo, at det er vidunderligt!

OBS: Kom aldrig creme mellem tæerne. Her er fugtigheden altid stor nok.

Sko og strømper

Skift sokker dagligt, og brug gerne strømper af naturmaterialer, som er bedst til at opsuge fugt. Svampesporer dræbes først ved 60 grader, så vask dine strømper og sokker sammen med undertøjet.

Hård hud på fødderne kan være et tegn på, at dine sko trykker, eller at du belaster foden uhensigtsmæssigt. Tjek dine sko og få evt. tjekket dine fødder og din måde at stå og gå på hos din fysioterapeut.

Giv fødderne luft og frihed så ofte du kan. Vælg gode sko, når du er nødt til at gå med sko. Du kan finde gode råd til valg af sko på krop-fysik.dk.

Motion for fødderne

Motionér og bevæg dine fødder og tæer.

Sådan klipper du dine negle korrekt

Klip tåneglene LIGE OVER! Det råd er vi vokset op med, men det er faktisk ikke helt korrekt, fremgår det af Foreningen for Fodsundhed’s medlemsblad Fodnoter.

Eller rettere: Budskabet er blevet taget så bogstaveligt at mange næsten har klippet deres negle efter en lineal. Med det resultat, at neglene får meget skarpe hjørner, som laver huller i både sokker og i huden på tæerne ved siden af.

Gør i stedet sådan: Klip neglen ved at følge den bløde runding af tæernes forkant. Brug en lille neglefil til at runde de to skarpe hjørner på neglen. Klip aldrig neglene ned i siderne, neglesiden bør rage en halv eller hel millimeter frem, for at forebygge nedgroede, smertende negle.