5 naturlige veje til et stærkt hjerte

Af: Carsten Gottlieb

Foto: Shutterstock

Der er mange veje til et godt liv, men det er sværere at have et godt liv med et dårligt hjerte. Vi kigger på en håndfuld af de bedste naturlige metoder til at styrke hjertekar-sundheden

I en klassisk scene fra tv-serien Matador gætter hele Korsbæk på, hvad der på ulykkelig vis har taget livet af manufakturhandler Arnesen. Dr. Hansen er den eneste, der har viden til at afgøre sagen. Hans begavede svar, der måske dæmper lysten til sladder, er ”et hjertestop”.

Sandheden er indlysende. Uanset hvad du fejler eller ikke fejler, stopper dit liv, når hjertet stopper med at slå

Og selvom der kan være flere årsager til et dårligt fungerende hjerte, er der heldigvis også en god portion muligheder for at styrke dit hjerte og dit kredsløb.

Vi kigger i det følgende på fem af de bedste steder at sætte ind for hjertesundheden med naturlig støtte.

KRAM er nummer et

Ingen seriøs artikel om hjertesundhed kan komme uden om dette punkt, så vi kan lige så godt starte med KRAM-værdierne.

KRAM står for kost, rygning, alkohol og motion:
• Læg dig op ad de officielle kostråd
• Drop tobakken (find rådgivning om rygestop på www.stoplinien.dk)
• Skær ned på alkohol (kvinder max. 7 genstande/uge, mænd max. 14 og alle over 65 max. 7)
• Dyrk daglig motion (30 minutter, hvor din puls er over normal)

Talrige undersøgelser har vist, at de mennesker som følger KRAM-helbredsrådene, er mindre udsat for hjertekarsygdom. Og i øvrigt også har mindre risiko for bl.a. diabetes og højt blodtryk.

Det hemmelige vitamin er ude i det fri

I mange år var der ikke noget særligt fokus på D-vitamin. Vitaminet blev – som så mange andre vitaminer – opdaget på grund af de lidelser, det medførte at være i en mangeltilstand.

For D-vitamins vedkommende var det i forbindelse med sygdommen rakitis (engelsk syge), hvor ringe optag af kalk i knoglerne hæmmer deres udvikling og gør dem bløde og bøjelige. Sygdommen var en stor plage for børn af fattige industriarbejdere i England (deraf navnet), men i 1918 opdagede man, at D-vitamin kunne helbrede sygdommen. D-vitamin er afgørende for knoglernes evne til at optage kalk.

Hvad man dengang ikke kendte til, var D-vitaminets mange andre effekter i kroppen. Effekter, som ikke giver lige så kontante symptomer.

Noget af det, moderne forskning har slået fast med syvtommersøm, er at mangel på D-vitamin øger risikoen for hjertekarsygdom og forhøjet blodtryk

Det er også dokumenteret at mange danskere mangler D-vitamin i vinterhalvåret.

Så her kan et tilskud gøre en verden til forskel for hjertet. Mindst 10 mcg om dagen. I de senere år, efter Sundhedsstyrelsen skærpede sin anbefaling, er D-vitamin blevet meget udbredt i danske hjem.

Godt fedt fra havet

Et andet af Danmarks mest solgte kosttilskud er fiskeoliekapsler, så også på dette område er mange mennesker på sporet af deres hjertesundhed.

En stor portion forskning tyder på, at du har mere hjertesundhed, når du sørger for at få fiskeolie. Det er omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA, som har den store effekt, og dem finder du især i fede fisketyper som laks, makrel og sild.

Et stort dansk studium har vist en markant mindre risiko for blodprop i hjertet hos den gruppe af mennesker, som spiser mest fisk. Forskning har også vist, at omega-3 fedtsyrerne kan reducere forhøjet blodtryk samt dæmpe inflammation i blodbanerne.

Inflammation spiller en vigtig rolle i dannelsen af åreforkalkning

Forskningen tyder på, at effekten på hjertesundhed er markant bedre ved at spise fisk fremfor blot at tage fiskeolietilskud. Der anbefales 350 g fisk i kosten om ugen (heraf mindst 200 g fed fisk).

Et utroligt veldokumenteret tilskud

Det er ikke meget mere end 50 år siden, videnskaben første gang isolerede coenzymet Q10 og kom på sporet af dets store betydning for cellernes produktion af energi. Men i dag ved vi, at Q10 spiller en endog meget stor rolle for hjertesundheden. Q10 ser ud til at være særligt vigtig for hjertets muskelceller.

Udfordringen med Q10 er, at kroppen ikke altid kan optage det i tilstrækkelige mængder, selvom det findes i almindelige fødevarer som kød, fisk, bælgfrugter, nødder og visse korntyper. Især nær du bliver ældre.

I et stort svensk forskningsstudie, hvor man benyttede det danskproducerede Bio-Quinon sammen med selen-tilskuddet SelenoPrecise, blev konstateret tæt på 50 procent reduktion af død ved hjertesygdom hos den gruppe, der tog dette tilskud af Q10.

Positiv hjerte-energi

Det sidste råd kan hverken købes på apoteket eller hos grønthandleren. Men det er mindst lige så vigtigt at kende som de ovenstående.

Depressive symptomer er veletablerede risikomarkører for hjerterelaterede sygdomme. Risikoen er konstateret fra udbrændthed over lettere depression til de mere behandlingskrævende psykiatriske forløb. Screening for depression indgår i lægernes guidelines for forebyggelse og behandling af hjertekarsygdom.

Denne viden er ikke meget værd, når man sidder med en sygemelding. En kamp imod depression er overvældende, og den levner ikke meget overskud til at tænke på hjertesundhed.

Prøv i stedet at arbejde med dit livssyn og din livskvalitet allerede fra i dag

Prioritér at foretage dig ting, som gør dig i godt humør, hver eneste dag. Spil dukketeater, dyrk dine egne chilier, gå til tysk på aftenskole.

Har du et stressende job, eller måske et arbejdsmiljø, som påvirker dit humør? Så tag det alvorligt, gør noget ved det. Det samme gælder et familieliv, som skygger for glæden. En hverdag, som dræner dit humør, er en hverdag, som dræner dig for liv. Helt bogstaveligt.

Der findes ikke dokumentation for, at behandling for depression nedsætter risiko for hjertekarsygdom. Men det ligger fast, at risiko for åreforkalkning og stroke er lavere, når du styrer fri af depression.

FAKTA

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om naturlige indgange til hjertekar-sundhed og finde kilderne brugt til denne artikel.