5 plejetips til dine ører

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

Sol, vand, musik og larm – der er faktisk lidt af hvert, der kan udfordre ørerne, når du skal ud og nyde sommeren. Men lidt omtanke og omhu kan sikre, at dine ører – og dermed din hørelse – holder lidt længere.

Øret er et fintfølende organ, der både sikrer, at vi kan høre, men også balancere. Vi har derfor fundet lidt viden og gode råd til at holde dine ører sunde, rene og funktionsdygtige:

1.Ørevoks beskytter

Der er en årsag til, at øret danner ørevoks. Voksen danner nemlig en naturlig beskyttelse mod infektioner, smører dine øregange og holder støv og fremmedlegemer ude. Derfor skal du ikke fjerne voks i øret, men lade det tørre ud og falde ud af øregangen, hvorfra du så kan fjerne det fra det ydre øre.

2. Støj er ørets fjende

På arbejdspladser er man som regel opmærksomme på støj-problemer, men derhjemme og i fritiden skal du selv passe på dine ører. Pas på med at skrue for højt op for fjernsyn og anlæg og vær ekstra påpasselig, hvis du bruger høretelefoner. Vær også opmærksom på bilradioen, som man let kommer til at skrue op for, så den overdøver bilstøjen. Brug gerne høreværn, når du arbejder med motoriseret udstyr som græsslåmaskiner osv.

3. Ører til fest

Skal du til koncert, fest eller bilrace, hvor der er mange høje lyde, så husk ørepropperne. De kan fås i mange versioner i dag, også nogle, der blot “skruer” ned, så du ikke går glip af de finere nuancer i f.eks. musikken. Undlad at stå for tæt på højtalere.

Tag gerne pauser, så dine ører kan hvile lidt og faktisk hjælper det også med en restitutionsdag, når ørerne har været udsat for ekstra høje lyde. Tag 16 timer, hvor du holder lydfri, så minimerer du risikoen for, at en evt. høreskade bliver permanent.

4. Udeliv og øret

Du har sikkert prøvet, hvordan blæst kan genere ørerne, også så det kan gøre helt ondt inde i dem.

Om sommeren er det næppe kulden, der driller, men vand og sand indebærer risiko for infektion i øret. Undlad at dyppe ørerne i vandet, hvis det er urent (her er stillestående søer en langt større risiko end havet).

En infektion kan i sidste ende risikere at føre til høretab.

5. Rensning af øret

Ja, vi vender lige tilbage til det med ørevoks, for det er så fristende at stikke en vatpind ind. Og det ser ikke lækkert ud med ørevoks hængende ud af øret.

Men nej, du risikerer blot at gøre problemet med ørevoks endnu større, hvis du skaber propper af det, hvilket brug af vatpinde kan føre til.

Forhør dig i stedet på apoteket om forskellige metoder og produkter til at rense og skylle øret. Selv kan du nøjes med at fjerne skidt og gammelt voks yderst i øregangen med en håndklædesnip eller lign. Får du propper, så få en læge til at rense og evt. lære dig at skylle øret.

 

Kilder:

Sundhed.dk, netdoktor.dk