6 skarpe om jordnødder

Af: Siff Malue Nielsen

Jordnøddeallergi er den fødevareallergi, der udløser de voldsomste allergiske reaktioner og slår flest ihjel. Hvorfor har HELSE spurgt Carsten Bindslev-Jensen, der er overlæge og professor på Odense Research Center for Anaphylaxis og den person i Danmark, der forsker mest i jordnøddeallergi.

  1. Hvad er jordnøddeallergi?

Er man allergisk over for jordnødder, er der bestemte proteiner, man ikke kan tåle – som også kaldes allergener. Man får altså en allergisk reaktion, når man kommer i nærheden af de her allergener, idet immunforsvaret opfatter dem som fremmede elementer og straks begynder at gå til angreb på en uhensigtsmæssig måde. Og det er det, som udløser symptomerne. Der skal siges, at jordnødder har, trods navnet, ikke har noget at gøre med nødder, det er biologisk set en ært.

  1. Hvad sker der med kroppen, når et menneske får en allergisk reaktion over for jordnødder?

Jo større mængder jordnødder man indtager, jo større er reaktionerne ofte. Det begynder typisk med kløen i munden, nysen, irritation i øjnene, nældefeber og udslæt, kvalme over opkast til astma-anfald og blokering af luftveje og til sidst blodtryksfald og kollaps. Det er dog meget personafhængigt, hvor meget og hvor hurtigt man reagerer, efter man har spist jordnødder. Nogle vil gennemleve hele spektret inden for få minutter, mens andre blot vil få kløen i munden.

  1. For 20 år siden var jordnøddeallergi ikke almindeligt kendt i Danmark – er der sket en stigning i antallet af mennesker med jordnøddeallergi?

Der er helt sikkert sket en stigning i antallet, der har jordnøddeallergi. I dag går cirka en halv procent af de 0-6-årige og 0,6 procent procent af den danske, voksne befolkning rundt med diagnosen. Det er en stigning på flere hundrede procent inden for de seneste år. Den simple grund er, at man er begyndt at spise langt flere jordnødder, både i form af snacks og peanut-butter fra USA, men de indgår også langt hyppigere som en ekstra finesse i madlavningen.

  1. I dag advarer mange varedeklarationer om risikoen for, at produktet kan indeholde jordnødder. Hvorfor?

Så snart der bare det mindste spor af jordnødder i maden, er producenterne forpligtiget til at informere om det på varen. Det skal de, fordi jordnøddeallergi er livsfarlig. Der skal i værste fald kun et milligram jordnød – til sammenligning vejer en jordnød cirka 800 milligram – til at skabe en reaktion, som i sværeste tilfælde kan ende med døden. Desværre har vi set tilfælde i Danmark, og det er nok uundgåeligt, at der vil komme flere. Hvis vi skal sammenligne os med USA, er ”peanutallergi” den tredje hyppigste akutte dødsårsag hos teenagere. Jeg kan derfor ikke understrege nok, at oplever man en allergisk reaktion, når man spiser jordnødder, skal man søge læge og sørge for at blive ordentligt udredt.

  1. Hvordan kan man leve et normalt liv med jordnøddeallergi, nu hvor mange varer advarer mod spor af jordnødder?

For det første er det vigtigt at få en ordentlig udredning for at være sikker på, at man er overfølsom over for jordnødder, men også hvor høj ens tærskel er. Nogle reagerer ved meget små mængder, mens andre kan spise et par jordnødder uden en reaktion. Er man meget følsom, er det selvfølgelig hæmmende på en anden måde. Man skal hele tiden vurdere og overveje, om der kan være jordnødder i maden med en konstant risiko for at være i livsfare. Men bliver man udredt og oplært i, hvordan man begår sig i madjunglen, er der ingen grund til, at man ikke skulle kunne have et normalt liv med rejser, studieture og restaurantbesøg. Hvis man vil være ekstra sikker, kan man holde sig til madvarer produceret af de store producenter, som ikke tør andet end at informere om indholdet af jordnødder. Så selvom de økologiske varer fra det lille hobbylandbrug lyder lækkert, er sandsynligheden for, at de rent faktisk ved, om varen kan indeholde spor af jordnødder, lille. Det samme gælder restauranterne, hvorfra der faktisk rapporteres om flest anfald. Ud over samtaler med læge, diætist og specialsygeplejerske er det vigtigt at føle sig tryg ved en såkaldt EpiPen. Det er en automatisk sprøjte, der indeholder adrenalin, og skal bruges i akuttilfælde. Har man små børn med jordnøddeallergi, er det selvfølgelig forældrene, der bliver oplært og uddannet.

  1. Kan jordnøddeallergi forebygges, behandles eller kureres?

Det er svært at forebygge jordnøddeallergi, da man af gode grunde ikke ved, man er allergisk, før man sidder hos lægen efter en akut reaktion – groft sagt. Men nyere undersøgelser viser, at op til 90 procent af børn og 10 procent af voksne vokser fra diagnosen. Og hvorfor det sker, forbliver stadig et mysterium. Jeg er dog ret optimistisk omkring en vaccine, der er på vej. Den bliver testet hos os lige nu, og forventes klar i 2018-2019. Det vil jo være en revolution og have betydning for enormt mange mennesker.

Kilde: Fødevareallergi.dk