I takt med at flere og flere kræftpatienter overlever deres sygdom, står det klart, at kampen mod kræft ikke slutter ved bedring. En ny omfattende undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse kaster lys over et mindre omtalt aspekt af kræftoverlevelse – senfølgerne.
Resultaterne viser, at hele 70 procent af de adspurgte kræftoverlevere rapporterer om en række senfølger 2,5 år efter deres diagnose. Symptomerne er træthed, angst for tilbagefald, inkontinens og søvnproblemer – og det er udfordringer, der tynger mange i hverdagen.
Undersøgelsen, der bygger på svar fra 3.232 tidligere patienter, peger også på et markant behov for støtte til at tackle disse konsekvenser af kræftbehandlingen.
Desværre får op til tre ud af fire patienter ikke den hjælp, de har brug for til at håndtere de både fysiske, psykiske og seksuelle senfølger. Det kræver en målrettet og koordineret indsats for at støtte kræftoverlevere gennem deres helbredelse og videre liv, som der er stort behov for.
På nuværende tidspunkt findes der kun specialiserede senfølgeklinikker i to af landets regioner, et tal som står i skarp kontrast til det stigende antal mennesker, der lever med langsigtede følgevirkninger af kræft.
Sundhedsminister Sophie Løhde har anerkendt problemet og lovet, at senfølger vil være et centralt punkt i den kommende nationale kræftplan, Kræftplan 5.
Denne undersøgelse sætter fokus på en ofte overset dimension af kræftoverlevelse og fremhæver vigtigheden af omfattende støtte til dem, der har overvundet sygdommen.
Med fremskridt inden for kræftbehandling kommer en stigende forståelse for, at overlevelse ikke blot handler om at være fri for sygdom, men også om livskvaliteten efterfølgende.