9 ud af 10 danske kvinder lider af menstruationssmerter

Af: Via Ritzau

Foto: Pressefoto

9 ud af 10 danske kvinder oplever smerter i forbindelse med deres menstruation. Men selvom menstruationssmerter er noget, majoriteten af kvinder kan nikke genkendende til, er det sjældent noget, de taler højt om. Tværtimod bider de smerterne i sig og holder dem hemmelige. Måske fordi menstruationssmerter ikke betragtes som ’rigtige’ smerter?

De færreste ville undre sig, hvis en ven eller kollega blev hjemme i sengen med tandrodsbetændelse, en forstuvet fod eller migræne. Men hvad med menstruationssmerter?

Langt de fleste kvinder (92%) oplever smerter i forbindelse med deres menstruation.[1] For 81% af kvinderne er smerterne moderate til svære. Udover at man som kvinde i forbindelse med sin menstruation har smerter i lænd og underliv, er det ikke unormalt, at man også er oppustet, føler sig mere træt end normalt og/eller oplever humørsvingninger.[2]

De fleste ville nok blive hjemme, hvis disse symptomer opstod. Det er bare ikke tilfældet, når symptomerne er forsaget af menstruation. Mere end halvdelen af danske kvinder (58%) trodser nemlig smerterne og tager på arbejde og i skole, selvom de har ondt.[3]

Er menstruationssmerter et tabu?
Ligesom afbud på grund af menstruationssmerter er noget kvinder kun gør sjældent, er det heller ikke unormalt, at danske kvinder undgår at tale højt om deres smerter. Årsagen til tavsheden skyldes blandt andet en følelse af, at man i samfundet ikke anerkender menstruationssmerter i tilstrækkelig grad.[4] Derfor undlader knap halvdelen (46%) af kvinder at være ærlige om årsagen til deres afbud, fx over for deres chef eller kolleger, hvis det skyldes menstruationssmerter.

Menstruationssmerter er noget, vi skal tale åbent om!
Selvom kun få kvinder taler åbent om menstruationssmerter til andre end deres allernærmeste, mener 65% kvinder med menstruationssmerter, at det bør vi.

Det er særligt de yngre kvinder (18-34 år), som mener, at vi bør åbne op om menstruationssmerter[5] – og det til trods for, at næsten hver fjerde kvinde i den aldersgruppe (24%) aldrig selv er ærlige om årsagen til afbud er på grund af menstruationssmerter.