A og B-hold i diabetesbehandlingen

Af: Helse-redaktionen

Foto: Colourbox

Mennesker med diabetes har forskellige muligheder for behandling og hjælpemidler alt efter, hvor de bor.

Det er ifølge Diabetesforeningen urimeligt for patienterne, at deres muligheder for at leve godt med diabetes kan afhænge af postnummer og regionsgrænser. Det er afgørende for en effektiv behandling af de 260.750 danskere, der lever med diabetes, at alle har adgang til moderne teknologiske velfærdsløsninger. Teknologien giver oftest en bedre livskvalitet og et lavere og mere stabilt langtidsblodsukker, som mindsker risikoen for alvorlige følgesygdomme på lang sigt.

Derfor bekymrer det Diabetesforeningen, at der er tydelige forskel på anvendelsen af både glykosesensorer og insulinpumper mellem de fem danske regioner. Foreningens relativt nye undersøgelse, Livet med Diabetes 2019, viser store forskelle. Her er midtjyder med type 1-diabetes bedst stillet ift. insulinpumper, da næsten en tredjedel – 32 pct. – kan lade insulinpumpen styre blodsukkeret frem for at skulle stikke sig med en insulinpen.

Ringest stillet er borgere med diabetes 1 i Region Sjælland, hvor blot hver femte voksne har en insulinpumpe.

Undersøgelsen, hvor flere end 2.300 voksne med type 1 diabetes har deltaget, viser, at når det drejer sig om et andet vigtigt hjælpemiddel nemlig glukosesensor, så er der også store forskelle mellem regionerne. Under en fjerdedel af de voksne med type 1-diabetes i Region Nordjylland bliver således behandlet med en glukosesensor. Hvorimod et par timers kørsel sydpå gør en meget stor forskel, da 40 pct. af de voksne med diabetes 1 i region Syddanmark har en glukosesensor.

– Vi ved, at glukosesensorer er et af de mest betydningsfulde behandlingsredskaber for at sikre et stabilt, lavt blodsukker, som minimerer risikoen for alvorlige følgesygdomme. Hvis en nordjysk diabetiker mener, at forskellene virker helt urimelige, forstår jeg det godt, siger Ane Eggert Jackson, politisk chef for Diabetesforeningen. Hun tilføjer:

– Vi har længe kritiseret de store forskelle fra kommune til kommune, når det gælder hjælpemidler. At forskellene også findes på regionalt plan ift. moderne behandlingsredskaber, gør faktisk uligheden dobbelt slem. Det kan mennesker med diabetes ikke leve med, siger Ane Eggert Jackson. Hun sætter nu sin lid til, at den socialdemokratiske regering vil gøre noget ved det store problem med forskelsbehandlingen af folk med diabetes, som et led i den overordnede kamp mod ulighed i sundhed i Danmark.

Kilde: www.diabetes.dk