Adam Duvå Hall er morgenvært på Go’ Morgen Danmark. Det betyder, at han på sine arbejdsdage skal op klokken 03.30, og at han aftenen inden gerne skal bryde sin naturlige rytme og gå i seng ved 20-tiden, som er samme tid som sine børn på syv og fem år.
I det seneste år har danskernes nogle morgener om ugen kunnet nyde Adam Duvå Halls ansigt på TV2’s morgenflade, hvor han er vært på Go’ Morgen Danmark. Et job, som det egentlig virker mærkeligt, at han besidder. Ikke fordi han ikke er dygtig til sit arbejde, men fordi han egentlig er lidt af en natteravn.
– Da jeg fortalte mine venner og familie, at jeg skulle være morgenvært, var der mange, som grinte. For jeg er rigtig god til at gå sent i seng og sove længe, siger Adam.
Derfor har det også taget ham et helt år at finde rytmen, som i praksis går ud på, at han aftenen inden en sending går i seng klokken 20.00, når ungerne er blevet puttet og står op klokken 03.30 med det samme, vækkeuret giver lyd fra sig. Så er det med at hoppe i et hurtigt bad og være inde i Tivoli til morgenmøde klokken 04.30 og sende fra 06.30 til 09.30. Herefter er det en hurtig tur ud på Nordisk Films kontorer og snakke om næste dags udsendelse, inden han træt smutter hjem ved middagstid og en tiltrængt lur på en halv time.
– Det er meget vigtigt, at luren ikke er længere, for så kan jeg få svært ved at falde i søvn om aftenen. Og jeg er bare nødt til at sove tidligt, hvis jeg skal fungere dagen efter. Så selvom det er lidt ydmygende at gå i seng samme tid som børnene, når man er en voksen mand på 44 år, så er jeg bare nødt til at bide i det sure æble, siger han.
Særligt på de gode danske sommeraftener har det været svært for Adam at trække sig fra festen, når der lige omkring hans sengetid bliver hevet en ny flaske rosé frem fra køl, men han ved også godt, at det er vilkåret, hvis ikke han skal kollapse.
Det er egentlig ikke så meget, når først kameraet ruller, at trætheden mærkes. Her bliver han opslugt af spotlys, stemmen fra teknikken i øret, interviewet og adrenalinen, der kommer af at sende live. Så det er egentlig først, når kameraerne slukker – og særligt, hvis det er anden eller tredje dag med sending i streg – at han kan mærke, hvordan døgnrytmen slider.
– Det er træthed på en helt anden måde, som bedst kan sammenlignes med jetlag, tror jeg. Og der sker jo det, at man bliver kørt ud over nogle grænser, når søvnen bliver hevet fra én. Derfor tror jeg heller ikke, jeg kunne gøre det mere end de her tre dage i streg, siger han.
Men måske ville det faktisk vise sig at være lettere, hvis Adam kørte på en uge ad gangen. For det tager cirka tre dage, før kroppen vænner sig til en ny døgnrytme. Derfor skal hans krop hele tiden omstille sig, fordi han på sine fridage går tilbage til den rutine, han kender og har det godt med – sent i seng og sent op – i hvert fald sammenlignet med arbejdsdagene.
– Hvis ikke jeg skal på arbejde, kan jeg nemt komme til at sidde om aftenen og klatte tiden væk. Både fordi jeg er bange for, at jeg går glip af noget, hvis jeg går i seng, hvilket er åndssvagt, for der sker aldrig noget tirsdag aften i Gentofte, og fordi jeg godt kan lide alene-tiden, siger han.
Så selvom Adam på nogle områder har fundet rutinen, der skal til, når man har et job som hans, er der også dele af hans gamle livsstil, som han har svært ved at lægge fra sig, selvom han godt ved, at han nok burde efterstræbe et mere stabilt søvnmønster.
En anden vane, som han godt ved, han egentlig burde lave om, er skærmforbruget. For de fleste aftener ligger han med lyset fra telefonen i ansigtet til lige inden, han skal sove. Det på trods af, at han godt kan mærke, at han sover bedre, hvis han har læst i en bog.
Så er der til gengæld andre ting, han meget bevidst holder sig fra for at sikre sin søvn. Han drikker ikke kaffe eller sodavand om aftenen, ligesom han ikke forfalder til at pifte energiniveauet op med energidrikke.
– Jeg er ikke hoppet på Red Bull eller andre af den slags drikke eller medikamenter, fordi jeg føler, det er en glidebane. Så prøver jeg i stedet at være aktiv og løbe en tur, for at få energi, og det er jo egentlig super banalt, men jeg blev overrasket over, hvor meget det egentlig giver, da jeg begyndte at løbe for nogle år siden, siger han.
Og sådan er det nok egentlig med mange ting, når det kommer til søvn og energi. Vi ved godt, hvad der virker, og vi ved godt, at søvn er vigtigt. På den anden side er vi mennesker, og vaner er svære at slippe af med – måske særligt de dårlige.
Adam ser sig selv fortsætte på morgenfladen i mange år frem, men han grubler også over, hvad de skæve døgnrytmer kan betyde på lang sigt, og han håber, at han kan mærke sin krop nok til at sige fra, hvis trætheden en dag betyder, at han arbejder på rutinen.
– Jeg snakkede med Morten Resen, som var morgenvært i omkring ti år, og han vågner stadig op midt om natten, selvom der ikke er en alarm, der siger, han skal, så det, synes jeg da, er lidt skræmmende, siger Adam, som for øjeblikket synes, at livsstilen hænger sammen, også selvom det betyder, at der er mindre plads til udskejelser og sommeraftener med rosé.