Adhd: Fakta og misforståelser

Af: Pia Smith Baun

Foto: Adobe Stock

Der er ikke gået inflation i ADHD-diagnosen, mener ekspert inden for børne- og ungdomspsykiatri på PP Clinic, Jakob Ørnberg. Ifølge ham skyldes det heller ikke dårlig opdragelse, som nogle har hævdet. Han forklarer, at ADHD er en arvelig tilstand, der er neurobiologisk forankret.

Tidligere blev symptomerne på ADHD fejlagtigt tolket som almindelige hverdagssymptomer, hvilket har ført til mange misforståelser. ADHD er en tilstand, der medfører konstant stress og en hjerne, der hurtigt mister energi. Mange mennesker med ADHD oplever derfor stress, angst og depression.

Jakob Ørnberg peger på, at ADHD-medicin er effektiv og hjælper både børn og voksne med ADHD til et bedre liv. Han understreger dog vigtigheden af ikke at overmedicinere og at have en sund skepsis.

Tidligere har der været en underdiagnosticering af ADHD, men med bedre screeningsredskaber og behandlingsmuligheder forventes antallet af diagnoser at stabilisere sig i fremtiden.

Jakob Ørnberg håber, at flere mennesker med ADHD vil blive opdaget og få den rette behandling, da det kan forbedre deres livskvalitet.

Artiklen er baseret på en længere artikel fra Helse med titlen “Nej, der er ikke gået inflation i ADHD-diagnosen!” skrevet af Jannie Iwankow Søgaard. Du kan læse den originale artikel her.