Æg, fisk og kød er mulig nøgle til at mindske risikoen for bipolar lidelse

Af: Helse Foto: Adobe Stock

En ny undersøgelse har vakt opmærksomhed inden for psykiatrisk forskning og ernæring ved at pege på omega-6-fedtsyren arachidonsyre som en mulig nøgle til at mindske risikoen for bipolar lidelse. Dette kunne revolutionere den fremtidige behandling og forebyggelse af en af de mest udfordrende psykiske lidelser.

Bipolar lidelse, karakteriseret ved skift mellem maniske og depressive perioder, påvirker millioner af mennesker globalt. Denne lidelse kan være dybt forstyrrende for individets liv og velbefindende. Traditionelt har behandling fokuseret på medicin og terapi, men ny forskning antyder, at kost, specifikt indtag af arachidonsyre, også kunne spille en signifikant rolle.

Læs også: En vej ud af mørket

Arachidonsyre er en polyumættet fedtsyre, som findes i madvarer som fisk, æg og kød samt i menneskemælk. Dens rolle i hjernens udvikling og funktion er velkendt, men dens potentielle indflydelse på bipolar lidelse er en ny opdagelse. Forskerne bemærkede, at højere niveauer af arachidonsyre medførte en lavere forekomst af bipolar lidelse.

Det skriver Medical News Today, hvilket understreger betydningen af yderligere forskning i kostens rolle i forhold til psykiske sygdomme. De præsenterede data blev fundet ved at analysere metabolomer fra 14.296 europæiske individer, identificerende 33 metabolitter forbundet med bipolar lidelse, med arachidonsyre som en fremtrædende faktor.

Læs også: Naturens terapi heler og helbreder

Interessant nok pegede studiet også på genetiske varianters indflydelse inden for FADS1/2/3 genklusteren på bipolar lidelse, som er afgørende for omdannelsen af linolsyre til arachidonsyre. Dette åbner op for en spændende forbindelse mellem kost, genetik og psykisk helbred, der kan informere fremtidig forskning og intervention.

Selvom de optimale niveauer af arachidonsyre endnu skal fastlægges, og mere forskning er nødvendig, giver disse tidlige indsigter håb om nye måder at understøtte mental sundhed på gennem kostændringer. Sådan en tilgang kunne især være værdifuld for personer med familiehistorik af bipolar lidelse eller dem, der søger at minimere udviklingen af lidelsen.