Jubii det er mandag

Tænk at kunne hoppe ud af sengen mandag morgen for med et smil på læben at styre mod jobbet, kollegerne og ugens første møde. Det virker ikke lige naturligt hver uge. Men det kan blive det, hvis vi altså arbejder målrettet på at øge arbejdsglæden. 

Arbejdet optager næsten halvdelen af vores vågne tid. I perioder fylder det også, selv om vi for længst har sagt farvel til kollegerne. Vi kan bare ikke slippe oplevelserne fra jobbet, og derfor får det lov til at optage os i døgndrift. Den slags kan være OK, hvis jobbet fylder os med energi og positive tanker. Men hvis det bare dræner, er der god grund til at stoppe op og se, hvad vi kan gøre for at øge arbejdsglæden.

Hvis man spørger Thomas Flindt, kan man gøre rigtig meget. Nøglen til at øge arbejdsglæden besidder vi nemlig selv. Men vi får først mulighed for at sætte den i spil, når vi bliver bevidste om, hvordan vi taler om os selv, arbejdet og vores kolleger, forklarer manden, der har arbejdet med arbejdsglæde og trivsel på arbejdspladsen i 10 år. Helt overordnet gælder det om at bryde en negativ spiral og tænke positivt.

Skab en positiv spiral

– Den dårlige spiral med negative tanker om arbejdet, kollegerne og dig selv vil, helt uden du tænker over det, arbejde sig større og dermed mindske arbejdsglæden. Derfor er det vigtigt at sætte en ny og positiv spiral i gang.

– Helt praktisk skal du fokusere på at tænke gode tanker om dig selv og kaste lys over dine styrker i stedet for at dyrke din svagheder, siger Thomas Flindt.

Men det er ikke gjort med det. Arbejdet og kollegerne skal også imødekommes på en ny måde.

– Østen oplever netop nu en kæmpe vækst, og de har samtidig en arbejdskultur, der på mange måder er forbilledagtig. Når de møder op på arbejdet, starter de med at folde hænderne foran sig og bukke dybt overfor hinanden. Med det siger de ”jeg anerkender og ærer det bedste i dig.” Det er en fantastisk måde at bygge hinanden op på, og det kan vi lære af. For når du hilser på en kollega på den måde, ser du det bedste og mest interessante i ham, og det gavner både din og kollegaens arbejdsglæde.

Fake it till you make it

De fleste af os har dog også en chef eller en kollega, vi har svært ved at anerkende og meget nødigt omgås. Det er naturligt, men det gavner ikke arbejdsglæden at vende personen ryggen. 

– Her bør du forsøge at simulere et engagement og lægge kræfter i at smile af hans historier og måske også grine af hans vittigheder. Gør du det systematisk, vil du til sidst opleve en større velvilje overfor ham, og så bliver de negative tanker omkring din kollega mindre og din arbejdsglæde større, siger Thomas Flindt. Han ved godt, det er en svær udfordring, men er ikke bleg for at gøre udfordringen endnu større.

– Hvis du for alvor skal øge arbejdsglæden, skal du lære at være åben og langt mere imødekommende. Når du deler dine oplevelser og siger ja til det nye, bliver glæden nemlig dobbelt så stor. Det gælder også oplevelserne med den ”dumme” kollega, og derfor skal du blive bedre til at sige ”ja”.

Træn det spontane ja

– En udfordring til dig kunne for eksempel være, at du i en uge forsøgte at sige ja til ALLE de opgaver, udfordringer og tilbud du blev præsenteret for. På den måde får du trænet det spontane ja i stedet for hele tiden at træde et skridt tilbage og tænke ”åh nej”, hver gang du bliver stillet overfor noget nyt. Det er svært, men giver dig et mentalt forspring og vil skabe mange positive oplevelser, der er med til at øge arbejdsglæden, forsikrer Thomas Flindt.

Selv om vi har gode kolleger omkring os, kan det alligevel være svært at øge arbejdsglæden. I hvert fald, hvis vi går og venter på, at vores glæde skal udspringe af noget, der sker ude i fremtiden. Vil vi være glade på jobbet, må vi starte med os selv og tage fat i det, vi allerede kan glæde os over.

– Det er meget typisk at tænke frem og glæde sig til opgaver og mål, der ligger ude i fremtiden. Men det skaber sjældent arbejdsglæde nu og her. Derimod kan du ved at fokusere på de mål og oplevelser, du allerede har opnået succes med, glæde dig over det og derigennem fortælle en positiv historie om dig selv og dit arbejde.

Fortæl den gode historie

– Hvis du helt generelt er opmærksom på, hvilken historie du fortæller om dig selv, dit job og dine kolleger, kan du gøre rigtig meget for arbejdsglæden ved at fortælle disse historier højt. Og når du arbejder med de positive historier, bliver der samtidig mindre plads til den brokkekultur, der hersker på nogle arbejdspladser, siger Thomas Flindt.

Han underkender ikke, at der kan være meget at brokke sig over, men han understreger at kun ved at flytte fokusset fra det, der er skidt til det, der er godt, kan vi komme derhen, hvor vi kan vågne op mandag morgen og glæde sig til at lægge arm med opgaverne og de mange kolleger.

Skab tilfredshed på jobbet

Find tre ting du er taknemmelig for på din arbejdsplads. Det kan være alt fra en god kaffe i kantinen til gode kolleger. Skriv de tre ting ned, som du er glad for lige nu.

Stop op inden du går ind ad døren til arbejdet om morgenen, og giv dig tid til at fokusere på de tre ting, du er taknemmelig for lige nu og sig tak. Mærk efter nede i maven at du er taknemmelig. Find smilet frem og gå så ind på dit arbejde.

Del din lille tilfredshedsøvelse med kolleger og skab sammen en tilfredshedskultur på jobbet, der har fokus på at dele de positive oplevelser.

Kilde: Thomas Flindt www.lev-nu.dk/

Kort om arbejdsglæde

Arbejdsglæde er en følelse, vi alle besidder men som påvirkes på forskellig vis i vores arbejde. Når det er værd at have fokus på, at medarbejdere oplever arbejdsglæde, skyldes det, at arbejdsglæde er med til at skabe en god arbejdsplads med en god stemning selv i pressede situationer. Arbejdsglæde giver nemlig øget trivsel og højner kvaliteten og produktiviteten i arbejdet, samtidig med at det mindsker stress og sygefravær.

4 fif til øget arbejdsglæde

Anerkend hinanden

Mennesker vokser af ros og anerkendelse. Vær ikke bleg for at give din kollega et klap på skulderen, når han har gjort noget godt arbejdsmæssigt eller privat.

Hjælp til selvhjælp

Hvis en kollega har brug for en ekstra hånd, så giv gerne hjælpende hånd. Du hjælper ikke bare kollegaen men også dig selv. Derfor giver det en dobbelt glæde at hjælpe. 

Plej relationerne

Skab en dialog med dine kolleger, der handler om andet end arbejde. Udnyt pauserne til at dele glæder med dem, som du har oplevet uden for arbejdspladsen. Del også svære ting med udvalgte kolleger.

Lav nye aktiviteter sammen

Prøv noget nyt og lav nogle sociale aktiviteter på arbejdspladsen. Få tankerne væk fra arbejdet, og lav for eksempel en bordfodbold- eller en dartturnering sammen. Det får jer ud af de fastlåste roller.

 

 

Læs mere i Thomas Flindts bog Go’ arbejdsdag – håndbog i arbejdsglæde.