Aktuelt: Nyd solen sikkert

Farlig forårsforelskelse

Solen er dejlig! Varme, lys og farve i kinderne er noget, de fleste danskere kan lide. Men vores forelskelse i solen har også været med til at gøre os til et af de folkefærd, der er blevet brændt mest af.

Alt med måde og den gyldne middelvej er fraser, vi let kunne bruge som gode regler for omgang med solen. Desværre har mange danskere et udbredt enten/eller-forhold til solen. Om vinteren kan der være langt mellem de livgivende stråler – vi bliver lyse og blege i huden, for dernæst at kaste vi os over solstrålerne, så snart temperaturen tillader det med rød og branket hud til følge. Hvis vi da ikke lige tager et smut forbi solariet for en ekstra tidlig flirt med strålerne. En ret dårlig strategi, hvilket kan aflæses i statistikkerne over hud- og modermærkekræft. Faktisk har Danmark verdensrekorden inden for modermærkekræft blandt yngre kvinder.

– I mange år har vi ryddet op efter rygning, nu skal vi rydde op efter en lemfældig omgang med UVA- og UVB-stråler, siger speciallæge og klinikchef Janne Touborg fra Cutanea Aarhus Hudlægecenter.

Modermærkekræft – eller malignt melanom – er den type kræft, som kræver flest liv blandt unge under 30 år i Danmark. Det er en lumsk kræftsygdom, for det starter uskyldigt i et modermærke, men kan brede sig med lynets hast – usynligt under huden – hvis der ikke bliver gjort noget ved det.

– Det, der er godt, er, at modermærkekræft kan opdages hurtigt og behandles, hvis man reagerer overfor et potentielt farligt mærke. Hvis mærket opfører sig mistænkeligt, så kan vi fjerne det, uden at kræften så får mulighed for at sprede sig, fortæller Janne Touborg.

Det kan måske umidddelbart være svært for alle os andre at se, hvornår et modermærke opfører sig anderledes, end det burde. Men der er visse forhold, der kan fortælle, om du er i farezonen for at udvikle enten hudkræft eller modermærkekræft: hvis du har anvendt solarie, hvis du har mere end 50 modermærker, eller hvis der er tilfælde i din familie af hud- eller modermærkekræft.

– Hvis du er det mindste i tvivl, så få det tjekket, hellere 1.000 gange for mange end én for lidt, opfordrer Janne Touborg.

Solen skinner nu på alle

På Janne Touborgs klinik kommer mange, når de selv har fået børn, som de pligtskyldigt smører ind i solcreme. Det får forældrene til at overveje, om de selv kan have fået alvorlige skader af deres tidligere solariebesøg. Men Janne Touborg kan også se, at oplysning virker, og at – især uddannede grupper – er begyndt at tage budskaberne til sig.

– Tidligere var det de rige, der havde råd til at tage sydpå, som fik UVB- og UVA-bestrålingen. Nu er tendensen desværre, at det overvejende er de uoplyste socialgrupper, der tager solarium. Derfor synes jeg også, at vi helt klart skal have mere lovgivning omkring solarier. Jeg kan for eksempel ikke forstå, at solarier må være ubemandede, så der ikke er noget opsyn med, hvor unge de besøgende er.

Oplysning, opsyn og opmærksomhed er nøgleord for at komme kræft efter strålerne til livs. Og så helt almindelig fornuft:

– Jeg siger aldrig, at man fuldstændig skal undgå solen. 80 procent af solens farlige stråler falder mellem kl. 12-15, så hvis man holder sig væk her, er man i store træk ude af farezonen.

Derudover er det en god idé at passe på, især tidligt på sæsonen, lade huden vænne sig langsomt til solen, og huske tøj, solhat, solcreme og briller, hvis du skal være ude i flere timer ad gangen.

Solen ridser

Så vidt en gennemgang af det mest fatale resultat af mødet med solen. Når vi taler om almindelig hudkræft, er historien en lidt anden end ved modermærkekræft.

– Jeg plejer at sige, at nogle bare er ridser i lakken, men som på sigt kan konverteres til en alvorligere sygdom. Rødme og ruhed der ikke går væk i løbet af en måneds tid ved at smørre med fed hudplejemiddel, kan være tegn på aktinisk keratose, altså forstadie til hudkræft, der bør behandles, siger Janne Touborg.

Der er til gengæld rigtig mange patienter, der bliver meget bange, når ordet hudkræft bliver nævnt. En frygt, som heldigvis er ubegrundet i mange tilfælde.

– Man dør ikke af en overfladisk hudkræft, hvis den behandles. Du kan sammenligne det med de celleforandringer, som man finder ved livmoderhalskræft-screeninger, og som man fjerner, inden de udvikler sig til kræft.

Bokse:

Brug din sundhedsforsikring

En femtedel af danskerne har en sundhedsforsikring, og den kan faktisk også bruges til at komme hurtigere til ved en privat speciallæge som en hudlæge i stedet for de offentlige speciallæger, der ofte har lange ventetider.

Råd til en sikker solflirt

Undgå solen mellem klokken 12 og 15.

Søg skygge, brug solhat, tøj og solcreme, når du er udendørs.

Solcreme forhindrer ikke farve – den kommer bare langsommere og mere sikkert.

Solen gør ikke noget godt kosmetisk. Tværtimod får du tidligere rynker.

Brug eventuelt selvbruner, hvis du gerne vil have hurtig farve.

Du er i risikogruppen, hvis:

Du har oplevet mange forbrændinger – især i en yngre alder.

Har dyrket sol i solarier (så har du nok også været ivrig soldyrker om sommeren).

Er lys i huden, har fregner og/eller har mange modermærker.

Har familie, der har haft modermærkekræft.

—-

Du kan læse mere om modermærkekræft og hudkræft på cancer.dk.