”Alle Hjerner i Spil” er et initiativ, der sætter fokus på netop dette – at styrke arbejdspladsen for alle medarbejdere. Med det nye projekt får danske virksomheder i Midt- og Sydjylland en nyskabende mulighed for at skabe reelle forandringer i virksomhedernes daglige arbejdsliv med fokus på både ledelse og kollegaskab. Den underliggende tråd i projektet er begrebet neurodiversitet, som henviser til personer, hvis hjernefunktioner og tænkemåder adskiller sig fra flertallets.
Neurodivergente mennesker oplever således verden på andre måder; deres tankemønstre, måder at kommunikere og sensoriske opfattelser kan variere markant fra flertallets – dem, der er neurotypiske.
Neurodiversitet refererer derfor til variationen i menneskers hjerner og tankeprocesser og fremhæver styrker og unikke evner hos hver enkelt, forklarer Randi Mørk Lildballe, projektleder i projekt- og videnshuset, Work-Live-Stay, som sammen med en række samarbejdspartnere og virksomheder har søgt Velliv Foreningen om støtte til projektet.
Formålet er at udvikle værktøjer og metoder til at hjælpe virksomheder med at skabe en inkluderende arbejdsplads med fokus på mental trivsel for ”alle hjerner”. Indtil videre har 20 virksomheder valgt at deltage i projektet, ”Alle Hjerner i Spil”.
Randi Mørk Lildballe er ikke i tvivl om, at projektet rammer spot on i en tid, hvor der er skærpet fokus på arbejdspladsernes rummelighed og forståelse for den enkelte medarbejder, samtidig med at arbejdspladserne kæmper for at få kvalificeret arbejdskraft.
Der er i det hele taget flere årsager til, at emnet lige nu er relevant og popper op flere steder. En af dem er, at vi i øjeblikket ser, at flere voksne får konstateret ADHD end tidligere. Opgørelser fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at i de seneste ti år – fra 2013-2023 – er antallet af personer i behandling med ADHD-medicin steget fra knap 40.000 til 86.000.
Blandt voksne fra 25-65 år er der tale om en tredobling. Over de seneste ti år er andelen af voksne mellem 45-64 år, der får ADHD-diagnosen, steget med 248 procent. Salget af medicin er gået op for næsten alle aldersgrupper i 2022 sammenlignet med året før, men det er blandt voksne, at udviklingen er størst.
En anden årsag er et øget fokus på virksomhedernes sociale ansvar. Fra udgangen af 2024 kommer der nemlig krav om ESG-rapportering for store virksomheder, og senere vil kravet også komme til de mindre virksomheder, så flere virksomheder skal og vil tage et socialt ansvar.
ESG står for Environmental, Social and Governance og samler forhold i en virksomhed, der vedrører miljø-, sociale og ledelsesmæssige aspekter. S’et i ESG handler om de sociale forhold i en virksomhed. Hvordan virksomheden lever op til menneskerettigheder, sikkerheds- eller sundhedspolitik, og at virksomheden ansætter mangfoldigt og styrker lighed og inklusion er også faktorer, når man vurderer S’et i ESG.
I løbet af projektet, ”Alle Hjerner i Spil,” vil virksomhederne få mulighed for at dykke ned i de konkrete forhold i netop deres virksomhed og udforske tilpassede tiltag.
Initiativerne er udviklet i tæt samarbejde med førende eksperter inden for neurodiversitet og arbejdsmiljø, og er designet til at imødekomme de deltagende virksomheders udfordringer og potentialer.
– Ved aktivt at teste og evaluere disse tiltag får virksomhederne ikke blot værdifulde indsigter i, hvordan de kan forbedre deres egen arbejdsplads, men de bidrager også til den samlede viden om bedste praksis for at skabe et sundere, mere inkluderende arbejdsmiljø for alle, forklarer Randi Mørk Lildballe.
Måske ved arbejdsplads og medarbejdere allerede, at der er neurodivergente medarbejdere iblandt dem, måske ikke.
– Ved at deltage i ”Alle Hjerner i Spil” får virksomhederne værktøjer til bedre at forstå og støtte neurodiversiteten blandt medarbejderne. Men – og det er meget vigtigt. Der er intet krav om diagnoser, da vi ikke ønsker en stigmatisering, fastslår Randi Mørk Lildballe..
Hun tilføjer, at det ikke er kompliceret for virksomhederne at gå i gang med at få alle hjerner i spil. Det handler nemlig om enkle og effektive tiltag, designet specifikt med hensyn til virksomhedernes DNA, ressourcer og behov. Hun giver et eksempel.
– Det kan være en medarbejder, som har svært ved at deltage i lange møder pga. udfordringer med øjenkontakt. Ved at tilbyde medarbejderen at sidde med ryggen til de øvrige deltagere kan vedkommende bedre mentalt være med, forklarer Randi Mørk Lildballe.
Foruden at styrke arbejdsmiljøet og dermed medarbejdernes mentale sundhed samt medarbejdertilfredsheden, kan fokus på neurodiversitet øge virksomhedens innovation og konkurrenceevne, hvis de unikke kompetencer, som neurodivergente medarbejdere bringer til bordet, kommer i spil, fastslår Randi Mørk Lildballe.
Ved at deltage i ”Alle Hjerner i Spil”, får virksomhederne værktøjer til bedre at forstå og støtte neurodiversitet blandt medarbejderne. Men Ð og det er meget vigtigt. Der er intet krav om diagnoser, da vi ikke ønsker en stigmatisering.
Neurodiversitet er et paraplybegreb for et bredt spektrum af diagnoser lige fra autisme, ADHD, Tourettes syndrom til angst og ordblindhed.
Det vurderes, at omfatte cirka 15 procent af arbejdsstyrken i Danmark.
Kilde: Specialisterne.com