Alle kan blive ramt af selvmordstanker

Af: Lene Jæger Klausen

Hver gang en dør i trafikken, så er der tre, som gennemfører et selvmord. Men vi taler ikke om det med samme selvfølgelighed som cykelhjelme, højresving og sikkerhedsseler, og det på trods af at netop det at tale om det, kan være det, der redder mennesker.

Selvmord forbindes ofte med ulykkelige unge piger, men faktisk er de fleste, som gennemfører et selvmord, er voksne mænd. Morten Thomsen er initiativtager og bestyrelsesformand i den frivillige organisation, Livslinien, som hvert år taler med 14.000 mennesker, der enten selv tænker på selvmord, eller som er pårørende til en, der gør. Han fortæller, at der sjældent er én grund til, at et menneske overvejer selvmord. Ofte er det en kombination af flere forskellige omstændigheder, som tilsammen har gjort livet så uoverskueligt og uudholdeligt, at selvmord ser ud til at være en god løsning, ja ofte den eneste løsning, de kan få øje på.

– Mange af dem, vi taler med, er mennesker midt i livet, som har relationsproblemer. Det kan være en skilsmisse, og nu kan man ikke finde ud af, hvordan man skal dele børnene. Eller det kan være, at der er problemer på arbejdet, eller at man har fået en kronisk diagnose, som man har svært ved at overskue. Ofte er det et sammenfald af flere ting. Jeg tror, at alle kan blive ramt af selvmordstanker. Mange mener, at de er for stærke, men hvis man er stresset og oplever et dødsfald blandt en af sine nærmeste, og ens barn samtidig bliver alvorligt syg, kan man blive så presset, at tanken om selvmord opstår. Det er ikke nødvendigvis socialt betinget. Når man kører på grænsen af det, man kan klare og samtidig oplever, at ens barn bliver alvorligt syg, bliver man så presset, at det er naturligt, hvis man overvejer alle muligheder for at komme ud af det, siger Morten Thomsen.

Center for Selvmordsforskning skriver i deres materiale, at det sjældent er et ønske om at dø, som ligger til grund for et selvmord, hvorimod det er et ønske om at ”slukke for bevidstheden” og komme ”væk” fra det, der gør en ulykkelig.

– Mænd er generelt ikke så gode som kvinder til at tale om deres følelser, de bruger ikke deres netværk på samme måde som kvinderne. Til gengæld er de gode til at handle på det, de føler, og hvis det, de føler, er en fastlåst, uendelig situation uden udsigt til bedring, så handler de på det, siger Morten Thomsen, som fremhæver nødvendigheden af at tale om sin tanker og følelser, selv om det kan være svært.

– Nogle ringer til os, fordi de ikke synes, de har nogen at tale med, mens andre ringer for at finde ud af, hvordan de skal sige det til deres ægtefælle. Nogle gange er det helt konkret, hvilket tidspunkt på dagen siger man sådan noget, hvilke nogle ord kan de bruge. Det er ikke sådan, at dem, der taler om det, bluffer, men at tale om det kan hjælpe med at få afløb for følelserne, så situationen ikke længere virker så fastlåst, slutter Morten Thomsen.

 


Faresignaler

Inden et menneske forsøger at tage sit eget liv, er der ofte flere faresignaler:

Adfærd:

Manglende appetit eller søvnløshed

Aggressiv adfærd

Misbrug

Ensomhed

Udtalt mindreværdskompleks

Udsagn som: ”jeg vil ikke mere”, eller ”jeg ønsker ikke at leve længere”.

Pludselig bedring i humør og adfærd uden nogen grund.

Begivenheder:

Modtaget en fysisk eller psykisk sygdomsdiagnose

Gennemgået en skilsmisse

Mistet en ægtefælle eller et andet nært menneske

Mistet et arbejde eller status på anden vis

Økonomiske problemer

Tavsheden dræber

Uanset om du selv er selvmordstruet, eller en af dine pårørende udviser tegn på selvmordstanker, så er det vigtigste at forsøge at tale om det. I første omgang handler det om, at få sat ord på de følelser eller tanker, som fører til selvmordstankerne. Der er sjældent nemme løsninger, men alene det at få talt om det letter byrden. Ved du ikke, med hvem eller hvordan du skal tale om det, så brug Livsliniens rådgivning. De har stor erfaring i at tale med både selvmordstruede og pårørende, og det kan være nemmere at få taget hul på den svære samtale med nogle, som ikke er følelsesmæssigt involveret. Du kan ringe til Livslinien på telefon 70 201 201 eller chatte med dem på www.livslinien.dk.