Almindelige sygdomme i tænderne

Af: Elisabeth Gregersen, Formand for Dansk Tandplejerforening / Foto: Colourbox

58 pct. af de femtenårige var i 2015 uden huller i tænderne. Det er et resultat, som er flot og godt gået af de unge selv, forældrene, samt Den Kommunale Tandpleje, som er med til at tjekke op på, hvordan det går med tandbørstningen derhjemme og supervisere de unge efter behov

Tænderne kan altså holdes fri for huller hos de fleste, men man skal bare vide hvordan.

Bakterierne i mundhulen starter fordøjelsen af den mad, som vi spiser. Så bakterierne er livsvigtige. Men hvis tænderne ikke børstes helt rene hver dag, så formerer bakterierne sig i overflod, og fodrer man dem samtidig med sukker fra kager, kiks og slik, så opstår der huller i tænderne.

Blødende tandkød og løse tænder

Nogle typer af bakterier kan også, hvis de bliver mange nok, forårsage betændelse i tandkødet. Hvis ikke der tages hånd om dette med effektiv fjernelse af bakterier og madrester, så kan betændelsen udvikle sig til paradentose.

Paradentose er en alvorlig infektionssygdom, hvor knoglen på grund af bakterier omkring tænderne forsvinder, hvorefter tænderne falder ud, hvis der ikke sættes ind i tide med en effektiv mundhygiejne kombineret med rensning af tænderne.

70 pct. af voksne danskere har en større eller mindre infektion i mundhulen altså betændelse omkring tænderne, som kan udvikle sig til paradentose.

Behandling af paradentose er et af tandplejernes kerneområder. Tandplejere er uddannet til at forebygge tandsygdomme generelt men også til at stoppe sygdomme såsom huller i tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose, inden sygdommene udvikler sig.

Det er meget tidskrævende at behandle paradentose, og det kræver både tålmodighed fra behandlerens og patientens side at få paradentosen stoppet i sin udvikling. Det er et møjsommeligt arbejde at rense tandkødslommerne rene for bakterier, og det kræver stor omhyggelighed og tålmodighed. Det er ikke højteknologien eller kemien, der er nøglen til et vellykket resultat men knofedt, tid og tålmodighed samt et fælles ønske for patient og tandplejer om at komme sygdommen til livs. Tandplejerne er netop uddannet til denne indsats og kan med god klinisk praksis kombineret med psykologi og pædagogik opnå gode resultater sammen med borgere med paradentose.

Nu vil jeg ikke hævde, at paradentose generelt kan undgås. Men sættes der ind for sent i forhold til betændelse i tandkødet, kan det være begyndelsen til paradentosen. Man skal ikke trække på skuldrene af, at ens tandkød bløder, for blødende tandkød er symptom på, at noget er galt. Her kan noget så basalt som instruktion i tandbørstning og brug af børster til tandmellemrummene og tandtråd være vejen til sunde tænder igennem hele livet. Svigtede pleje af tænderne i de unge år kan lægge bunden for svære kvaler sidenhen, hvad enten vi taler huller i tænderne eller betændelse i tandkødet.

Syreskader

En tredje sygdom i tænderne, som desværre har vundet indpas de senere årtier, er syreskader, som er en ætsning af tændernes overflade, altså emaljeoverfladen som kun er 1 millimeter tyk. Der skal altså ikke så forfærdelig meget syrepåvirkning til, før overfladen er væk, og tænderne bliver meget følsomme og klar til kroner eller plastbehandlinger. Det for mange daglige indtag af juice, saft og sodavand har sin pris, særligt, hvis man flere gang om dagen udsætter tænderne for syren. Har man hang til søde drikke, som viser sig at ætse tandoverfladerne, så skal man skylle med vand indimellem, og undgå at børste tænderne i op til en time efter hver indtag.

__________


Råd til din daglige mundhygiejne

• Børst tænderne rene to gange dagligt
• Brug en blød tandbørste
• Brug tandpasta med fluor
• Spyt ud efter tandbørstning, men undlad at skylle din mund
• Brug mellemrumsbørste eller tandtråd hver dag
• Spar på sukker og syreholdige drikke som fx juice og sodavand
• Spørg din tandplejer til råds om din mundhygiejne
Har du protese, skal den børstes på lige fod med dine egne tænder.

__________


 

Sådan børster du dine tænder rene

Sådan børster du dine tænder rene
•Tandbørstningen skal foregå med små gnubbende/cirkulære bevægelser på tandens for- og bagside
• Tandbørstningen skal foregå med frem- og tilbage-bevægelser på tandens tyggeflade
• Tandbørstningen skal være systematisk, og alle tænder/tandflader skal børstes rene
• Tryk ikke for hårdt med tandbørsten
• Børst tænderne i mindst to minutter hver gang
• Vær systematisk og start det samme sted hver gang.
En elektrisk tandbørste kan være nemmere at betjene end en manuel tandbørste. En elektrisk tandbørste udfører selv den korrekte børstebevægelse, men det er vigtigt, at du kommer hele vejen rundt om den enkelte tand og ikke bare børster på tyggefladerne, idet plak samler sig ved tandkødskanten.
Flere gode råd og vejledning finder du på www.dinmund.dk