Nye forskningsresultater fra Boston afslører en opsigtsvækkende sammenhæng mellem, det at spise olivenolie og reducere risikoen for at dø af demensrelaterede årsager.
Ifølge studiet, som er offentliggjort i JAMA Network Open, er folk, der indtager mindst 7 gram olivenolie dagligt – svarende til en lille spiseskefuld – 28 procent mindre risiko for at dø af demens sammenlignet med dem, der sjældent eller aldrig bruger olivenolie.
Studiet er baseret på data fra 92.000 individer, som blev fulgt i 28 år gennem spørgeskemaer.
Forskerne beregnede den totale olivenolieindtagelse ud fra brugen af olien som salatdressing, madlavningsmiddel eller som supplement til brød.
Det skriver HLN.
Professor Yannick Vermeiren fra Wageningen Universitet forklarer, at resultaterne er uafhængige af deltagernes generelle diæt. Selv små ændringer i kosten, som at erstatte 5 gram mayonnaise med 5 gram olivenolie dagligt, kan reducere risikoen for demens med 14 procent.
“Vores hjerner består af cirka 60 procent fedt,” fortæller professor Vermeiren. “De ydre lag af hjernecellerne består af en dobbelt fosfolipidmembran, og udløberne af hjernecellerne består af myelin, en fedtholdig substans, der giver hjernen sin karakteristiske hvide farve. Derfor er det vigtigt at inkludere fedtstoffer i kosten for at bevare en sund hjerne.”
Tidligere studier understøtter de nye fund.
En spansk undersøgelse fra 2015 viste, at en middelhavskost med øget olivenolieindtag – cirka 1 liter pr. uge pr. husstand – signifikant kan reducere risikoen for demens.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefalede allerede i 2019 seniorer at følge en middelhavskost for at bevare deres kognitive evner.
Ved Wageningen Universitet arbejder forskere nu på et studie, der undersøger, hvordan middelhavs- og MIND-diæter kan forebygge demens.
Udover olivenolie er der også andre kilder til sunde fedtstoffer. Avocado, sesamfrø og nødder – især usaltede valnødder, mandler, jordnødder og cashewnødder – samt fed fisk som laks, makrel, tun, sild og sardiner er alle gode kilder. Disse fødevarer indeholder fedtsyrerne DHA og EPA, som vores hjerneceller kan optage direkte.