Marianne Florman: Apostlenes ugerninger

Sundhed er på dagsordenen overalt. Og den er kommet for at blive. Vores livsførelse i den vestlige verden tvinger os nemlig til konstant at bringe sundhed på banen.

Fremskridt

Hver gang vi udvikler vores samfund med nye snedige måder at gøre vores hverdag lettere på, kommer der i kølvandet en bølge af bivirkninger f.eks. i form af ensidigt arbejde, dårligt arbejdsmiljø, stillesiddende arbejde etc. Alt sammen noget, der gør os inaktive, så vi efterfølgende må finde motivation og finde tid i den travle hverdag til selv at bevæge os.

Fastfood, forarbejdede fødevarer og kemisk fremstillede ingredienser i vores madvarer er ensbetydende med slappe og energiforladte kroppe. Så må vi tage kosttilskud, ekstra vitaminer og endda medicin for at råde bod på bivirkningerne.

Vi løber så uendelig stærkt for at følge med udviklingen – uden tanke for, hvilken retning udviklingen tager. Måske er der slet ikke tale om udvikling, men om afvikling. Udvikling er efter min mening ikke pr. definition godt. Udvikling skal helhedstænkes, hvis ikke vi blot vil løbe som hamstere i sundhedshjulet, rundt og rundt uden at komme nogen vegne.

Har vi brug for helte?

Vi har vænnet os til, at når vi ikke selv kan, så kan eksperterne sikkert hjælpe os. De ved bedst. De fromme.
I deres iver efter at ”redde” mennesker i den vestlige verden fra alle deres sundheds-skærmydsler stiller den ene sundhedsapostel sig op efter den anden. ”Hvis du gør sådan, er du sund! Hvis du træner så meget, bliver du sund og stærk! Hvis du spiser sådan, bliver du frisk!”

Lyt og lær

Tryk avler modtryk – det er en naturlov. Derfor er det i slipstrømmen af fromhedens tidsalder nu blevet trendy at spise med Price. Uden tanke, uden vid – bare æde!

Mit stille ønske for fremtiden er, at menneskene lukker øjne og ører og begynder at lytte indad. Svarene finder vi inde i os selv. Men det kræver, at vi slukker for støjen og lytter til stilheden. Hvis du ikke slukker, lyder det: Løb nu, planlæg din motion, tab dig, spis mindre af dit, spis mere af dat, tæl kalorierne. SLUK!

Find dig selv i stilhedens landskab – mærk din egen bevidsthed og find dine svar. Din sandhed. Du er langt klogere på dig selv end alverdens coaches, mentorer, vidensbanker etc. Jeg vil bytte om på sætningen: ”En sund sjæl i et sundt legeme”. Det skal i stedet hedde ”Et sundt legeme i en sund sjæl!”

Prøv for en stund at lade være med at mærke verden – mærk dig selv!

MARIANNE FLORMAN

tidligere professionel håndboldspiller, studievært på DR-programmet Ha’ det godt, coach, foredragsholder og forfatter til flere bøger.
Læs mere om hende på http://www.florman.dk/.