Helsenyt: Voksne kvinder kan også HPV-vaccineres

Hvis man vil bekæmpe livmoderhalskræft og mindske antallet af forstadier til HPV relateret kræft celleforandringer og keglesnit, er en vaccine mod HPV virus et vigtigt valg.

Selvom man måske lever i et fast parforhold, og ikke ser sig selv som værende i farezonen, så kan HPV-infektionen faktisk ligge latent i kroppen i mange år, før den pludselig bryder ud. Dvs. at kvinden måske blev smittet, da hun var helt ung, og først mange  år senere får hun pludselig celleforandringer eller livmoderhalskræft, fordi virus er brudt ud.

I Danmark får 400 kvinder årligt konstateret livmoderhalskræft, og ca. 5.000 får konstateret forstadier til sygdommen. Det er et af de allerhøjeste antal smittede i forhold til samlet befolkningstal i Europa.

Alle voksne kvinder – også dem i 30’erne og 40’erne – vil med en aktiv indsats kunne hjælpe sig selv, så HPV-infektioner helt kan undgås. Hvis kvinden bliver vaccineret i god tid, så kan man i mange tilfælde undgå, at virusset “vågner”. Man tidobler sin  koncentration af antistoffer i kroppen, når man bliver vaccineret mod HPV, så selvom vaccinen ikke kan dræbe HPV virus, hvis man allerede er smittet, kan vaccinen øge kroppens chancer for at bekæmpe en udvikling af celleforandringer.

Få overblik over dine rettigheder som patient

Hvordan gør du, hvis du vil klage over dårlig behandling i sundhedsvæsenet, eller hvis der er meget lang ventetid på det nærmeste sygehus? Mange patienter kender ikke den konkrete procedure i forhold til patientrettigheder som frit sygehusvalg, aktindsigt og klagemuligheder. Det skal et tværgående overblik på sundhed.dk derfor afhjælpe.

Som patient har du en række rettigheder og krav, så du er sikret de bedste vilkår før, under og efter et behandlingsforløb. På sundhed.dk findes en overskuelig beskrivelse af de væsentligste patientrettigheder samt links til relevante og uddybende  hjemmesider, hvis du ønsker ekstra information.

Under hvert punkt kan du læse om, hvilke muligheder der er i den konkrete situation. Du kan fx få information om, hvornår du har ret til at vælge offentligt betalt behandling på et privathospital eller i udlandet, eller hvor du kan læse mere om klage- og  erstatningsprocedurer i forhold til hospitalets generelle service eller en sundhedsfaglig behandling.

Under patientrettigheder kan du også finde kontaktoplysninger på patientvejledere fra regionernes patientkontorer. Patientvejlederne står klar til at hjælpe med yderligere information og vejledning, hvis den generelle information på sundhed.dk skulle vise sig utilstrækkelig i den enkelte situation.

Temaet findes under ‘rettigheder’ i menuen på forsiden af sundhed.dk, og her kan du læse om frit sygehusvalg og ventetider, information og samtykke, aktindsigt, klage- og erstatningsmuligheder samt finde patientvejledere i din region.

Hør lige efter!

Spids Ørerne! – 24 timer med høretab er en grafisk, rigt illustreret bog, der med humor og indsigt fokuserer på den menneskelige side af høretab. Hvilken betydning har hørelsen for vores kommunikation og relationer med hinanden? Eller for vores  selvopfattelse? For vores – hele – liv? En række almindelige mennesker i alderen 12 – 62 år fortæller om deres oplevelser med høretab. Ligesom fagfolk; audiologen, antropologen, hørekonsulenten, psykologen og en audiologopæd har viden, råd og  betragtninger om høretab. Spids Ørerne er en inspirationsbog, en slå op-bog og en spejlingsbog. Bogen henvender sig til en bred målgruppe. Til alle, der lever med et høretab. Til familie, venner, kollegaer, arbejdsgivere og audiologiske fagfolk, der ønsker at forstå, hvad hørelse er, og hvordan høretab påvirker de menneskelige relationer.

Bogen kan købes via høreforeningen på www.hoereforeningen.dk eller via mail materialer@hoereforeningen.dk og på www.saxo.com.