Demens er blandt de mest alvorlige og ødelæggende sygdomme i vores samfund. Faktisk er følgesygdommene til demens den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark. Den gode nyhed er, at forskning viser, at et ud af tre demenstilfælde kan forebygges ved at holde din hjerne sund gennem en sund livsstil.
Mange af de faktorer, der har en betydning, kender du sikkert fra anden forebyggelse. F.eks. spiller vores kost, motionsvaner og forhold til alkohol og rygning ind på risikoen for at udvikle demens. Men når det kommer til at holde hjernen sund, har det f.eks. også en stor betydning at lære nye ting og være social. Det behøver altså ikke at være kedeligt at forebygge de mens. Tværtimod anbefales det at gøre de ting, der gør dig glad og tilfreds.
Siden 2017 har apotekerne haft ekstra fokus på hjælp til demensramte, og der er gjort en stor indsats for at gøre apotekerne demensvenlige. Blandt andet er medarbejderne på apotekerne klædt på med viden om demens, og hvordan sygdommen påvirker de ramte og deres pårørende.
Det betyder, at en stor del af apotekerne er uddannet i, hvad de kan gøre, for at oplevelsen på apoteket bliver mere overskuelig for borgere med demens. Apoteket er tilpasset de situationer, som kan opstå, hvis en demensramt f.eks. har udfordringer med at få udleveret medicin, trække et kø-nummer eller finde sit sundhedskort. Apoteket kan også hjælpe med at dosispakke medicinen, som kan være en stor hjælp, da det hjælper med at tage den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt.
Hvis du har demens – eller er pårørende til en demensramt – og har spørgsmål om sygdommen, så er du altid velkommen til at besøge dit lokale apotek.
5 gode råd til at minimere risikoen for demens
• Hold hjernen aktiv, f.eks. med at prøve noget nyt
• Vær social – dyrk oplevelser og gode grin med venner og familie
• Bevæg dig – motion er godt for både hjernen og vægten
• Drop tobakken, drik mindre alkohol og spis sundt
• Undgå forhøjet blodsukker, kolesteroltal og blodtryk.