Asparges med citron

Udstyr: 1,5-liters patentglas (Gerne lige så højt som en asparges er lang) • kniv • køkkenvægt • målebæger

Ingredienser: 850 g grønne eller hvide asparges • 1 økologisk citron • 20 g hvidløg • 27 g groft havsalt til  600 ml vand = 4,5 pct. lage • evt. 1 stor skive rodfrugt.

Start med at skylle asparges og citron.

Skær enderne af dine asparges, så der er plads til 3-4 cm luft øverst, når de står oprejst i patentglasset. Pil hvidløget, og læg de hele fed i bunden af patentglasset. Skær citronen i tynde, runde skiver med skræl, og læg dem til side.

Vej aspargesene af og pak halvdelen af dem i patentglasset. Skær lidt mere af toppen, hvis de alligevel stikker for højt op.

Inden aspargesstilkene er helt tætpakkede i glasset, skal du beklæde glassets indvendige kant med citronskiverne. Pak derefter de sidste asparges i, så det hele står tæt og godt.

Bland din lage ved at tilsætte 27 g salt til 100 ml kogende vand. Rør det godt sammen, så saltet opløser sig, og tilsæt så de resterende 500 ml koldt vand, så lagen får stuetemperatur.

Hæld lagen i patentglasset, så aspargesstilkene er fuldstændig dækkede.

Hvis du har pakket glasset tæt nok, burde de holde sig nedsunket i lagen. Ellers læg en stor skive rodfrugt – skåret på langs og som passer til patentglassets bredde – oven på aspargesene, og pres det hele ned under lagen.

Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.

Lad aspargesene fermentere i 5 til 7 dage ideelt set ved 18 til 22 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.

Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det kuldioxid-tryk, som fermenterings-processen danner.

Smag på aspargesene efter 5 dage. Når smagen er sur nok, er de klar til køleskabet.

Stil aspargesene på køl. De er nu spiseklar.

Tip: Du kan også vælge at bruge hvide asparges i stedet. I så fald skal du skrælle dem først, da de hvide hinder er uspiseligt seje.