Komiteen for Sundhedsoplysning har udviklet kurser til mennesker med kroniske sygdomme. Over 10.000 danskere har foreløbig fået hjælp til et bedre liv på trods af smerter og nye roller.
Hver tredje dansker lever med en eller flere kroniske sygdomme som kræft, hjertesygdomme, diabetes, KOL, sclerose og kroniske smerter. Det anslår Sundhedsstyrelsen.
Sygdommene har alvorlige konsekvenser for den enkelte, og hverdagen ændrer sig drastisk, når man får en kronisk sygdom. Man kan ikke det samme som før, måske må man stoppe med at arbejde, sygdommen kræver nye roller i familien, og man skal typisk ændre sit liv i forhold til kost, rygning, alkohol og motion.
Samtidig giver en kronisk sygdom ofte psykiske ændringer i form af følelsesmæssige udsving og problemer med følelser som bekymring, vrede, frustration eller nedtrykthed. En betydelig del af de mennesker, der rammes af en kronisk sygdom, rammes også af sygdomme som angst og depression.
– Derfor er vi meget tilfredse med de resultater, vi har skabt for de ca. 10.000 danskere, der har fået hjælp til et bedre liv med deres kroniske sygdom.
Lea Dunkerley er senior projektleder i Komiteen for Sundhedsoplysning. Hun fortæller til Helse, at 71 ud af landets 98 kommuner i 2011 tilbød kurser for kronisk syge.
– Jeg mødte for nogle år siden en kvinde med gigt og balanceproblemer. Hun boede på en gård, havde heste og redet hele sit liv, og hendes største drøm var at komme til at ride igen. Hun var på kursus sammen med andre mennesker med kroniske sygdomme, og der oplevede jeg personligt den helt store fordel ved at mødes med andre mennesker i samme situation. Vi arbejdede med nye ideer til en bedre hverdag, og en af de andre på kurset fik den ide, at hun skulle bruge en særlig cowboysadel, og en anden deltager havde hørt om særligt uddannede rideterapeuter. Takket være disse to fremragende ideer kom kvinden op på hesten igen; tænk hvad det har betydet for hendes liv!
Lea Dunkerley fortæller, at kurset stammer fra Stanford Universitetet i Californien, og at grundideen bygger på den amerikanske psykolog Albert Banduras socialpsykologiske teori om at styrke folks tro på, at de selv kan sætte sig mål og opnå dem.
– Internationale undersøgelser viser, at kurset virker, og på baggrund af de danske resultater kan vi nu sige, at det også virker herhjemme. Vi ved i dag, at dette program er den mest effektive generelle patientuddannelse i verden. Vi ved, at det virker, pointerer Lea Dunkerley over for Helse.
Områdechef for sundhed i TrygFonden, Mette Meldgaard, forklarer, hvorfor TrygFonden har støttet og engageret sig i projektet.
– Kroniske sygdomme er et uhyre vigtigt fokusområde for os. Vi har støttet denne sag, fordi vi gerne vil hjælpe folk til selv at finde de nødvendige ressourcer, så deres liv præges så lidt som muligt at deres sygdom. Vi er meget tilfredse med resultaterne, og vi er glade for, at kommunerne har grebet muligheden. Vi fortsætter vores engagement, for kurserne er væsentlige skridt i den rigtige retning.
På kurset får mennesker med en kronisk sygdom hjælp til at lære at håndtere sin sygdom og sin hverdag. “Lær at leve med kronisk sygdom” henvender sig til voksne mennesker med en eller flere kroniske sygdomme. “Lær at tackle kroniske smerter” er et kursus til voksne mennesker med kroniske smerter.
Kurserne gennemføres i et forløb over seks uger; det enkelte kursus varer to en halv time, og kursisterne mødes en gang om ugen. Underviserne er mennesker, der selv har en kronisk sygdom eller kroniske smerter, og instruktørerne er uddannet til at undervise i netop disse kurser.
På kurserne får deltagerne redskaber til at håndtere symptomer som f.eks. smerte og træthed. De lærer at håndtere vanskelige følelser som vrede, frustration, bekymring og nedtrykthed, de lærer at blive bedre til at kommunikere med familie, venner og sundhedspersonale, og de undervises i den rigtige brug af medicin.
Kurserne gennemgår valg af behandlingsmetoder, deltagerne får undervisning i fysisk aktivitet og sund kost, og de lærer ikke mindst at sætte mål og lave handleplaner og løse de problemer, der opstår.
En ny evaluering, der er gennemført af Dansk Sundhedsinstitut, bekræfter, at kurset har en række positive effekter på danskere med kronisk sygdom. Undersøgelsen viser, at deltagere, der har gennemført kurset, opnår:
70 procent er blevet bedre til at prioritere aktiviteter, der gør dem glade, og tre ud af fire har fået et større netværk og lært andre med kroniske sygdomme at kende.
Internationale studier indikerer, at der er tilsvarende positive resultater for kurset “Lær at tackle kroniske smerter”.
Aarhus Universitetshospital er i gang med at evaluere smertekurset, og resultaterne af en pilottest var positive og tyder på, at man kan forvente, at deltagerne på smertekurset også opnår en række positive effekter. Resultaterne for effekten af smertekurset offentliggøres i 2014.
Komiteen for Sundhedsoplysning arbejder for tiden med et nyt kursustilbud til mennesker med tegn på angst og depression. Kurset skal afprøves til efteråret, og det er planen at tilbyde det til kommunerne fra foråret næste år.
“Lær at leve med kronisk sygdom” udbydes af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og med støtte fra TrygFonden.
Læs på de næste sider om en succes med et rent mandekursus i Helsingør. Otte mænd har gennemført et kursus om at leve med kroniske smerter.
Bag om komiteen
Komiteen for Sundhedsoplysning er en almennyttig forening fra 1964. Komiteen blev nedsat af bl.a. andet Lægeforeningen, Sundhedsstyrelsen, Helse og Sygekasserne. Komiteen har til formål at understøtte indsatsen inden for sundhedsfremme og sygdomsbekæmpelse. Komiteen består af en række sundhedsfaglige organisationer: Danmarks Apotekerforening, Dansk Kiropraktor Forening, Dansk Psykolog Forening, Dansk Røde Kors, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Regioner, Frederiksberg Kommune, Jordemoderforeningen, Kommunernes Landsforening, Lægeforeningen, Tandlægeforeningen og Tandlægernes Nye Landsforening. |