– Hun var så køn og så flot. Men hun ville ikke på handelsskole, fordi hun var bange for at vise sin krop frem i baderummet efter idrætstimerne. I sit eget selvbillede var hun grim og værdiløs. Så det var voldsomt angstprovokerende for hende at vise sig ubeskyttet frem for andre. Pia Elena Glaser fortæller om en af de mange unge kvinder, som hun har hjulpet til gode liv i sin rådgivningsvirksomhed, Make It As Teenager, der ligger i Vejle. Eksemplet er ifølge Pia Elena Glaser ganske dækkende, når hun skal fortælle om baggrunden for, hvorfor det især er pigerne, der er hårde ved sig selv.
-De er så bange for at træde forkert, at de slet ikke træder. Pigerne trækker sig i stedet ind i sig selv og bliver triste og for nogles vedkommende dybt deprimerede, fortæller Pia Elena Glaser. De unge piger har så travlt med at præstere og overperforme og skal være så dygtige til alt, at de ikke længere kan mærke sig selv, siger hun og fortsætter:
– Tidligere havde teenagerpiger plakater af deres idoler hængende på deres værelser. Og det var så det. I dag er det helt anderledes, fordi pigerne skal leve op til en hel livsstil, hvor der ikke er plads til ridser i lakken. Sociale medier, som f.eks, Instagram, hvor pigerne konkurrerer om at se mest perfekte ud, har selvfølgelig været med til at skabe det ekstreme fokus på at skulle være så urealistisk perfekt, siger Pia Elena Glaser, der i sit arbejde med de unge piger gør meget ud af at få dem trukket ud af præstationsræset. Og det kan være svært. Fordi forældrene jo selv er fanget godt og grundigt ind af netop præstationsræs, pointerer hun.
– Hvis du overperformer og hele tiden frygter andres mening, så får du aldrig rigtig fat på livet. Det forsøger jeg at få de unge piger til at forstå med hele deres følelsesregister, siger Pia Elena Ehlers og tilføjer, at pigerne ofte har gået meget længe med deres problemer, inden de kommer til hendes dør. Deres problemer ligger på forskellige niveauer – lige fra eksamensangst til at veninderne vender dem ryggen.
– De kan være dybt deprimerede, når de kommer, men det kan også være en snigende utilfredshed, som de ikke rigtig kan definere, siger Pia Elena Ehlers, der ofte følger de unge piger i op til et helt år.
– Andre kan nøjes med tre til fire samtaler, og andre skal op på længere forløb. Men jeg forlanger altid, at vi arbejder i dybden. Der skal altid være et mål, og det kan kræve lang tid at få sat redskaberne op sammen med den unge, siger Pia Elena Glaser, der kun to gange er kørt fast i sin rådgivning og derfor var nødsaget til at give de berørte piger videre til det etablerede behandlersystem.
Pia Elena Ehlers har gjort det til sin mærkesag at hjælpe unge piger. Da hun etablerede sin rådgivningsvirksomhed var det med en langt bredere målgruppe.
– Men jeg fandt ud af, at jeg havde en særlig passion i arbejdet med pigerne. Så derfor ændrede jeg min forretning til kun at være dedikeret til pigerne og deres pårørende. Pia Elena Glaser fortæller, at hendes passion for at hjælpe de unge piger skyldes, at hun selv var kørt fast som teenager med lavt selvværd som resultat.
– Jeg skulle hele tiden præstere og arbejde hårdt, før jeg kunne føle, at jeg var noget værd. Det tog mig ret lang tid at erkende. Faktisk var jeg 25 år, da jeg ændrede min livskurs, efter at jeg selv på den hårde måde måtte indse, at jeg havde levet efter nogle helt forkerte værdier, siger Pia Elena Glaser.
Hun rådgiver også pigernes forældre.
– Kun hvis pigerne selv ønsker det. Men det er vigtigt, at forældrene forstår, hvor vigtigt det er, at pigerne bliver opdraget til at kunne føle sig hjemme i uperfekte menneskeliv, uden at føle sig som en stor skuffelse for sig selv, siger Pia Elena Glaser og tilføjer:
– I vores opdragelse af vores børn er det vigtigt, at vi selv kan skrue ned for præstationsblusset og præstationsræset, hvis de unge skal blive robuste i livet, siger Pia Elena Glaser.