Gider børn at lave mad? Interesserer de sig for sund kost? Kan de lade være med at komme snavsede fingre i dejen og skære sig på kniven? Svaret er ja, når man ser på erfaringerne fra Madskolerne.
Du kender sikkert godt Nøglehulsmærket, der kommer på sunde fødevarer. Men hvad er det nu, kriterierne er for at få Nøglehulsmærket? Lavt indhold af salt? Højt indhold af omega-3 fedtsyrer? Der er nok ikke mange, der kan svare uden at kigge i boksen nederst på siden, men finder du et barn på 8-12 år, der har deltaget på Madskolerne, så er der gode muligheder for at få det rigtige svar. Hver sommer lærer børnene nemlig ikke bare at lave mad, de lærer også om sund kost og motion på Madskolerne.
Mange børn glæder sig til at sommerferien skal begynde, så er det ikke næsten ondskabsfuldt at begynde ferien med at sende børnene en uge i skole?
– Der er ikke mange forældre, der har lige så meget ferie som børnene, så mange børn skal alligevel i SFO eller andre pasningsordninger, og her er Madskolerne et sjovt og lærerigt alternativ, siger Line Damsgaard, som er projektansvarlig for Madskolerne, der gennemføres i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevare, 4H og REMA 1000. Hun bliver bakket op af tilbagemeldingerne fra familierne. Hele 96 procent svarer i deres tilbagemeldinger, at det har været ”sjovt” at deltage i Madskolerne.
Projektet har lige haft 10 års jubilæum, og der er nu flere Madskoler end nogensinde før.
– Hele konceptet bygger på frivillighed og ulønnet arbejde. Det er frivillige, der organiserer Madskolerne lokalt, frivillige og elever fra de pædagogiske assistent-uddannelser der underviser, og lokalerne stilles gratis til rådighed af skoler og kommuner, siger Line Damsgaard og lægger vægt på, at det er nødvendigt for at holde prisen på deltagelse helt i bund. Madskolerne er for alle børn uanset baggrund. Vores fokus er at give børnene madglæde og gode oplevelser med at lave mad. I løbet af ugen er der også motion, spil, gode råd om hygiejne og viden om sund kost.
Al den viden hos børnene smitter af hjemme. Knap 30 procent af forældrene melder tilbage, at de er blevet mere bevidste om at spise sundt og varieret, efter deres barn har været på Madskole. Selv om det ikke i sig selv er et mål for Madskolerne, er Line Damsgaard glad for den positive effekt på hele familiens sundhed.
Hvem står bag Madskolerne?Madskolerne bliver afholdt i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevare, 4H og Rema 1000. Sidste år blev der afholdt 127 Madskoler fordelt over hele landet. |
Hvad står nøglehulsmærket for?
|
Vil du også være med?Som frivillig instruktør på en Madskole får du mulighed for at få en uforglemmelig oplevelse sammen med børn samt afprøve teori i praksis. Du vil være med til, at børn i alderen 8-12 år får viden om madlavning, sund mad og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde. Du kan læse mere og tilmelde dig på www.madskoler.dk |