Bagt rødbede med gedeost, sprød boghvede og purløgsvinaigrette

Af: Adam Aamann

Foto: Columbus Leth

Bagte rødbeder er én af de bedste måder at tilberede rødbeder på og samtidig bevare den fulde rødbedesmag. Kombinationen af rødbede og gedeost er en klassiker, der aldrig går af mode hjemme hos Adam Aamann, og lasagnemetoden her får virkelig smag og konsistens forbundet på magisk vis.

4 personer

Det skal du bruge

Bagte rødbeder

4 mellemstore runde rødbeder

Sprød boghvede

2 l vand

1½ spsk salt

100 g hel boghvede

1 l olivenolie

Purløgsvinaigrette

1 lille bundt purløg

1 dl olivenolie

3 spsk balsamisk æbleeddike

havsalt og friskkværnet peber

200 g fast gedeost skåret i 2 mm skiver (gerne fra Tebstrup)

8-10 stilke stor brøndkarse

Sådan gør du

Bagte rødbeder

Varm ovnen op til 160 grader.

Skrub rødbederne rene, rul dem sammen i et stykke bagepapir med lidt salt og bag dem i ovnen i 2½-3 timer, til de er helt møre. Test, om de er møre, ved at stikke en urtekniv i, men vær tålmodig, da det tager overraskende lang tid. Tag rødbederne ud og lad dem køle af. Pil eller skrab derefter skindet af.

Sprød boghvede

Kog 2 liter vand op med salt i en gryde og kog boghveden heri i ca. 15 minutter. Kom boghveden i en sigte og lad den dryppe af.

Varm ovnen op til 140 grader.

Bred boghveden ud på en bageplade med bagepapir og tør den i ovnen i ca. 25-30 minutter.

Varm derefter olien op til ca. 175 grader i en gryde og fritér boghveden lidt ad gangen heri, til den er gylden og sprød. Tag den op og lad den dryppe af på fedtsugende papir. Boghveden kan sagtens tilberedes, dagen før den skal bruges. Den kan holde sig i op til 7 dage i en beholder med tætsluttende låg. Sæt den ikke i køleskabet, så bliver den blød.

Purløgsvinaigrette

Snit purløget fint og kom det i et stavblenderbæger sammen med olivenolien. Blend til en grøn olie, smag til med salt, peber og æbleeddike.

Skær de bagte rødbeder i 3 mm tykke skiver på et mandolinjern eller med en skarp kniv. Skær gede osten i 3 mm tykke skiver på størrelse med rødbederne.

Anret rødbedeskiverne i lag med gedeosteskiverne på tallerkener.

Rør purløgsvinaigretten godt rundt med en ske og kom 2 spsk vinaigrette over hver rødbede, derefter et par stængler brøndkarse og slut af med at drysse med sprød boghvede.

 

Fra bogen “Aamanns Grønne Køkken” af Adam Aamann.