Bakterier kan mindske koliksymptomer

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Kolik er en lidelse, der rammer mange børn tidligt i livet. Heldigvis er der godt nyt til de grådkvalte og deres forældre. Forskning viser nemlig, at tilskud med en særlig bakterie, kan mindske symptomerne.

Det er en stor opgave at være nybagt forældre. Og det bliver ikke nemmere, hvis ens spædbarn lider af kolik. For de timelange perioder med utrøstelig gråd kan både skabe nervøsitet, træthed og udmattelse for de voksne, ligesom det er hårdt for den lille ny.

Selvom man mener, at op imod til 25 procent af spædbørn har perioder med kolik, er det stadig lidt af et mysterium, hvad lidelsen skyldes. Men forskere bliver dog mere og mere overbeviste om, at barnets tarmflora spiller en rolle. Man kan nemlig konstatere, at der er en overvægt af særlige bakteriestammer, der blandt andet producerer mere luft, i tarmen hos spædbørn med kolik. Samtidigt kan man se, at der er færre af de gode bakteriestammer.

Børnene græd mindre

Den erkendelse har fået en italiensk professor ved navn Roberto Berni Carnini til netop at undersøge, om man kan lindre og mildne kolik symptomer ved at give børn tilskud af den særlige Bifidobacterium, BB-12®bakteriestamme. Tilskuddet, som børnene fik, bliver produceret af ingrediensvirksomheden Chr. Hansen. Her arbejder seniorvidenskabelig rådgiver Ulla Holmboe Gondolf, og hun forklarer, at resultaterne er meget lovende.

– Vi kan se, at de børn, der fik tilskud med bakteriestammen BB-12, græd betydeligt mindre end dem, der fik placebo.

“Det er et stærkt studie, fordi det er et dobbeltblindet placebostudie, så selvom den undersøgte gruppe ikke er så stor, er resultaterne meget valide.”

I alt undersøgte man i det italienske studie effekten af BB-12® bakterier hos 72 børn med kolik og fandt, at de både græd mindre og i kortere perioder, end de børn, som fik placebo. Flere andre studier er på vej, blandt andet et kinesisk, med flere deltagere, og her forklarer Ulla Holmboe Gondolf, at resultaterne også er lovende.

“Jeg giver dem til mine børn”

Der er flere faktorer, som kan spille ind i forhold til den generelle bakteriesammensætning i et barns tarm. Særligt ved man, at kejsersnit, antibiotikabehandling tidligt i livet og manglende amning, kan spille en negativ rolle. Om der er en sammenhæng mellem disse og risikoen for kolik, er endnu uvist. Men Ulla Holmboe Gondolf er ikke i tvivl om, at et tilskud med BB-12® er en god ting for børn.

– BB-12® stammen er en af de mest undersøgte bakteriestammer overhovedet, så jeg føler mig tryg ved at sige, at der ikke er nogen risici ved at give dem – også til de helt små. Jeg giver dem selv til mine børn, også da de var helt små, siger hun.

Man kan ikke spise sig til BB-12® bakterier, så vil man – enten for at afhjælpe kolik eller af andre sundhedsmæssige årsager – have flere af dem i sit barns tarm, er det nødvendigt med et tilskud.