Bare kom af sted! – og pludselig kan du ikke undvære det

Klokken er lidt i seks, og de står begge ved receptionen i Viborg Svømmehal. Ikke bare denne morgen, men op til tre gange om ugen. De venter på, at billetlugen bliver åbnet, så de kan komme ind at svømme. Jens og Charlotte kender ikke hinanden og har af vidt forskellige årsager valgt svømning som motionsform.

Udenfor er det koldt og mørkt, men her er der dejlig varmt. Behagelig musik strømmer stille ud af højttalerne og blander sig med rytmerne fra vandets skvulpen og de mange svømmetag. Det er en helt almindelig onsdag morgen, og det er ret hyggeligt at være i Viborg Svømme-hal, hvor bassinerne er omkranset af arkitektonisk smukke rammer, der bærer præg af inspiration fra gamle romerske bade. 

Slipper for at have ondt i ryggen

Charlotte er 26 år og sygeplejerske. For nogle år siden blev hun udsat for en bilulykke og fik beskadiget en ryghvirvel. Lægerne kunne ikke gøre noget. Hun prøvede forskellige alternative behandlingsformer, men kunne ikke komme af med smerterne.

– Flere – også lægerne – sagde til mig: Det vil hjælpe, hvis du svømmer. Det har jeg nu gjort i et lille årstid og mærker en kæmpe forskel. To til tre gange om ugen er jeg af sted. Helst om morgenen – men ellers tager jeg en tur om eftermiddagen. Jeg svømmer 1100 meter. Det passer lige med en halv time, siger Charlotte.

Charlotte er ikke den eneste, der kommer i svømmehallen, fordi hun har smerter. Johnni Bager, som denne morgen er livredder i svømmehallen, fortæller, at mange vælger svømning som motionsform, når de har smerter og lidelser. Eksempelvis bliver svømmehallens varmtvandsbassin, der er 34 grader, benyttet af mange gigtpatienter, men også professionelle sportsudøvere fra både Viborg HK og Viborg FF benytter svømmehallen. Både når de skal genoptrænes efter skader, og når de gerne vil konditionstræne uden at belaste musklerne.

– Egentlig er det alle typer af mennesker, der kommer her. Vi spænder bredt. Har hold lige fra babysvømning til seniorhold. Men det er aldrig sådan, at svømmehallen kun er åben for specielle hold. Når vi har åbent, er der åbent for alle, siger Johnni Bager.

Is på cykelsadlen

Ingen tvivl om, at svømning er sundt, men alligevel – klokken er kun seks. Det er godt nok tidligt.

– Når jeg som her til morgen kommer ud, og kæden er iset til, og der er is på cykelsadlen, så er det godt nok koldt. Men når jeg først er i gang, er det jo dejligt. Mange spørger, om jeg ikke er træt, når jeg bagefter kommer på arbejde lige herovre på sygehuset. Men jeg er meget mere frisk efter sådan en svømmetur, end hvis jeg bare var væltet ud af sengen, siger Charlotte.

Man skal bare i gang

Charlottes råd til andre er, at de bare lige skal i gang. I dag er det en vane for hende. Hun skal bare af sted og har det godt med selv at gøre en indsats for ikke at have ondt i ryggen. Hun har nu fået kæresten med på ideen om at svømme om morgenen, og det er lidt lettere at komme af sted de dage, hvor de begge skal op. I dag svømmer hun desuden langt bedre end for et år siden.

– Jeg havde jo haft svømning i skolen, men jeg kunne ikke huske, hvordan crawl var. I starten kunne jeg slet ikke finde ud af at trække vejret. – Nu går det fint, siger hun glad.

Charlotte kender også undskyldningen med, at det tager så lang tid at gå i svømmehallen med alt det omklædning og badning.

– Men det er langt mere behageligt at svømme om vinteren end fx at løbe. Man skal jo have så meget tøj på og løbe så stærkt i starten for at få varmen. Og så er det også en gulerod, at der er spabad. At sætte sig der efter en lang svømmetur, det er lige som at få massage, siger hun.

En konkurrence med mig selv

Jens, som er 19 år, kan heller ikke undvære svømning. Men det er af andre årsager.

– Jeg kan ikke huske, hvornår jeg begyndte at svømme. Det var vel dengang, mine forældre syntes, det var godt at lære. Nu er det bare som en leg, der er fortsat, siger han.

Og legen er ført så vidt, at Jens i dag har valgt den 4-årige Team Danmark-linje på Viborg Katedralskole. En uddannelse, der kræver, at man har en placering på ranglisten, en træner og planer for sin træning. Og det har Jens. Han blev i år nr. 2 ved de jysk-fynske mesterskaber for seniorer og har to gange været i en DM-finale.

– Altså, jeg kommer aldrig hverken til OL eller VM. Men det er heller ikke min drøm. Når jeg svømmer, giver jeg den altid 100 procent. Jeg elsker at presse mig selv, men det er allermest en konkurrence med mig selv. Jeg er et sportsmenneske og har også idræt på højt niveau på gymnasiet, siger han.

Mere overskud og energi

For Jens er sport ikke et nødvendigt onde for at undgå dårlig samvittig-hed. Han indrømmer dog, at han også nogle gange om vinteren har det ligesom Charlotte, når det er mørkt og koldt udenfor. Men han bider det i sig og tænker på alt det, han får ud af det. Nævner flere gange, hvor meget energi og overskud svømningen giver ham. Så hjælper det også lidt på motivationen, at han får en veltrænet krop, som han ikke behøver at gemme væk, når han fx er på stranden om sommeren.

Når jeg bliver ældre

Selvom Jens svømmer i alt 9 gange om ugen – og de tre af gangene altså om morgenen – går i en idrætsklasse og derudover styrketræner ved siden af, betragter han ikke sig selv som fanatisk. At han tænker over, hvordan han lever, betyder ikke, at han ikke går i byen, og at der aldrig ryger en burger ned.

– Jeg er ikke fanatisk. Min familie er ikke elitesportsfolk, men jeg kommer fra en sund familie. Jeg bor stadig hjemme, og nogle morgener tager min far med hen og svømmer. Det er hyggeligt, siger han.

Jens tror på, at hvis han er i god form nu, så vil det hjælpe ham senere i livet. Han kan på den måde selv være med til at forebygge skader. På spørgsmålet om, hvad der kan få Jens til at stoppe med at svømme, svarer han:

– Jeg vil altid blive ved med at svømme, selvom jeg ved, det måske allerede næste år bliver anderledes, hvis jeg begynder at læse økonomi eller statsvidenskab på universitetet i Århus.

Godt begyndt

Det er tid til at komme videre for Jens og Charlotte. De skal videre med dagen på henholdsvis Viborg Katedralskole og Regionshospitalet Viborg. De er måske de to yngste denne morgen i svømmehallen, hvor de øvrige svømmere er en god blanding af mænd og kvinder. Alle har de haft en rolig morgen, fuld af aktivitet og masser af motion. Og det er vanskeligt ikke at være lidt misundelig.

– Jeg er ikke træt, men meget mere frisk efter sådan en svømmetur, siger Charlotte.

– Jeg står op kl. 5.11 – for kl. 5, lyder jo som midt om natten, siger Jens og smiler stort.

5 gode grund til at vælge vand

Uanset om du svømmer eller laver andre træningsøvelser, er vand en god træningsmakker, fordi du:

  • kan lave styrke- og konditionstræning uden at overbelaste musklerne
  • kan få rørt alle muskler, samtidig med at musklerne får støtte
  • selv kan bestemme, hvornår du skal træne
  • kan træne uanset alder
  • kan træne året rundt

AquaPunkt – træning i vand

Viborg Svømmehal er en af de svømmehaller, der tilbyder AquaPunkt, som er træning i vand. I svømmehallen er der opstillet et stativ med forskellige redskaber, man frit kan benytte til træning. Man står selv for træningen, og øvelserne står beskrevet på praktiske rondeller, man kan tage med hen til bassinkanten. Det er Gigtforeningen, der har udviklet redskaber til alle med problempunkter, som fx en øm skulder eller et ømt knæ. AquaPunkt er støttet af Trygfonden.

Svømning og rygproblemer

Har du rygsmerter, der varer mere end en uge, bør du få det undersøgt og lagt en plan. Planen kan indeholde svømning. Svømning kan være godt for ryggen – især i tilfælde, hvor rygmusklerne er for slappe.

Når du svømmer, arbejder du symmetrisk med musklerne, ryggen får ikke hårde stød, og du aktiverer de stabiliserende muskler i ryggen ved at bevæge både arme og ben. Har du smerter, når du bøjer ryggen bagover, kan de blive værre, fordi du ligger i svajet under svømningen.

Kilde: Flemming Enoch, Specialist Fysioterapeut MScR Dip MT