Professor, debattør, forfatter og læge Bente Klarlund Pedersen både arbejder, skriver og forsker i sundhed, men personligt mener hun faktisk ikke, at hverken julen eller livet generelt skal dreje sig om sundhed.
– Sundhed er ikke trumf, siger Bente Klarlund Pedersen, da Helse besøger hende på hendes kontor på Rigshospitalet og fortsætter:
– Der er noget, der er vigtigere end sundheden. Jul drejer sig ikke om sundhed men om traditioner og familien. Det skal man have sig for øje. Det handler ikke om at lave en kaloriefri sylte eller en mager and. ”Hvordan kommer jeg igennem julen uden at tage på”, står der i overskrifter – bare det ordvalg. ”At komme igennem julen”. Julen er ikke noget, man skal igennem. Julen er en fest, og den skal nydes, fastslår Bente Klarlund Pedersen, som leder Center for Aktiv Sundhed, der finansieres af Trygfonden. Til gengæld synes hun, man skal overveje hvor lang en fest man skal holde.
At dømme efter butikkerne og julekatalogerne, så begynder julen i midten af november, og med nytårsaften som afslutning kan julen på den måde strække sig over seks eller syv uger. En anden måde at se det på er, at den primært består af en julefrokost med vennerne, arbejdet, familien, juleaften og nytårsaften, hvorimellem der ligger mange dage, som ikke har så meget med julens madtraditioner at gøre, og hvor vi har god mulighed for at passe på vores sundhed.
– Hvis man giver den fuld skrue med gløgg, juleknas og ekstra portioner mad i seks-syv uger, så har det en omkostning på sundheden, men man kan jo også vælge at nyde de fester, der er, og så fokusere på at leve ekstra sundt i mellem festerne, siger Bente Klarlund Pedersen, som især ser mulighed for, at man kan bruge motion til at holde fast i sundheden.
– Set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, så betyder det ikke så meget, om normalvægtige eller let overvægtige tager et par kilo på i løbet af julen, hvis vi bare motionerer dagligt. Motionen får fedtet til at placere sig på lår og hofter, hvor det ikke har nogen særlig betydning i forhold til vores sundhed. Uden motion vil fedtet i stedet hobe sig op mellem organerne i bughulen, og det er det fedt, som skader vores sundhed. Fedtet mellem organerne skaber en betændelsesreaktion i kroppen, som kan kædes sammen med både diabetes, hjertekarsygdomme, kræft og andre sygdomme.
Hvor hurtigt sådan en betændelsesreaktion kommer, kan forskerne endnu ikke sige noget fast om, men den vil helt sikkert opstå, hvis man lever seks eller syv uger med fed og sød mad – medmindre man motionerer tilsvarende.
– Motionerer man, kan man spise næsten hvad som helst. Motionen opbygger muskler, som er bedre til at optage fedt og sukker, så det ikke cirkulerer rundt i blodet og belaster organer og blodkar.