Beskyt dig mod glemslens tåger

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Flere og flere forskningsresultater viser, at ekstrakt af ginkgo biloba påvirker blodcirkulationen og dermed hjernens kognition. Dermed kan ginkgo biloba være med til at forhale sygdomme som demens. Men der er stor forskel på kvaliteten af tilskud, og man skal være opmærksom, hvis man vil sikre gavnlige effekter.

Vi lever længere end tidligere, og det er jo i sig selv en gave. Men de ekstra leveår skal helst være mere end bare tid. De skal være oplevelser, glæde, kærlighed og latter, og så er det, at det kan blive udfordrende. For med alderen kommer en øget risiko for sygdomme som demens.

Demens får os langsomt til at forsvinde ind i glemslens tåger, og der findes ikke nogen behandling eller stopklods mod det forsvindingsnummer, som demens er.

Når det er sagt, så er der en lang række forskningsresultater, der peger på, at bladene fra et særligt tempeltræ kan have en beskyttende effekt.

Læs også: Hjælp til din modne hukommelse

Virker på både syge og raske

Ginkgo biloba, også kaldet tempeltræet, har i mange år været brugt i traditionel kinesisk medicin, hvilket har fået forskere til at kaste deres loop på træets blade.

Man har blandt andet undersøgt, om et dagligt tilskud ekstrakt havde en effekt på raske midaldrende kvinders hjerner. Her fandt man, at et dagligt tilskud med 120 milligram ekstrakt om dagen forkortede kvindernes responstid på bare seks uger, ligesom man kunne se, at deltagerne ved forsøgets afslutning brugte andre dele af hjernen end i begyndelsen. Hvor de i starten brugte begge hjernehalvdele lige meget, var det i højere grad højre del, der blev aktiveret ved sidste test, præcis som man så det, når man undersøgte yngre mennesker.  

Forskere fra New York Institute for Medical Research har også undersøgt samme dosis hos mennesker med demens og sammenlignet det med placebo. Her viste konklusionen, at tilskudsgruppen blev stabiliseret, og i nogle tilfælde forbedrede deres kognitive og sociale evner i løbet af et halvt til et helt år, sammenlignet med placebogruppen.

Forskel på effekt

En mulig forklaring på de positive fund, er, at ginkgo biloba har en effekt på kredsløbet, og dermed øger blodtilførslen til hjernen. Forskning viser nemlig blandt andet, at ortostatisk hypotension, som betyder et fald i blodtryk, når man rejser sig, øger risikoen for demens.  

Der findes ikke en mirakelkur mod demens, men ekstrakt fra tempeltræet er en måde at øge sandsynligheden for, at drømmen om en god alderdom bliver til virkelighed.

Ginkgo Biloba kan fås i lægemiddelkvalitet og dermed dokumenteret effekt under navnet Bio-Biloba som behandling af bl.a. længerevarende hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær og træthed hos ældre mennesker, hvor lægen har udelukket anden sygdom som årsag.

Læs også: Frygten for demens