Vi har lagt færre blinde medborgere end tidligere. Blindhed er nemlig blevet reduceret med mere end 50 pct. inden for de seneste ti år. Et fremskridt, som ifølge Morten Dornonville de la Cour, klinisk professor, overlæge, dr. med., Rigshospitalet, er intet mindre end fantastisk.
Succeshistorien skyldes ifølge Morten Dornonville de la Cour flere ting. F.eks. det teknologiske gennembrud i behandlingen af øjensygdomme og udviklingen af ny medicin.
– Og så er vi generelt tidligere ude, når vi sætter en behandling i gang, siger Morten Dornonville de la Cour og henviser især til den største synsdræber, den aldersrelaterede øjenforkalkningssygdom, AMD.
En sygdom, som for ikke mange år siden betød blindhed i løbet af få uger. Morten Dornonville de la Cour erindrer mange velfungerende ældre mennesker, der på et splitsekund fik ændret deres tilværelse med AMD, som først gjorde dem blinde på det ene øje, og derefter hurtigt på det andet, uden at øjenlægerne kunne stille noget op.
Velfungerende ældre fik deres dagligdag smadret, da de blev blinde og hurtigt kom ud i en social deroute.
– Det er særligt svært for ældre at vende tilbage til en velfungerende tilværelse som blind. De har simpelthen ikke nok ressourcer til at få de nye kompetencer, der skal til for at kunne fungere optimalt, siger Morten Dornonville de la Cour, der glæder sig over, at det i dag faktisk er muligt at redde synet for de fleste mennesker med AMD og holde dem seende i mange år.
Og det endda så godt, at nogle fortsat kan køre bil.
Morten Dornonville de la Cour er ikke selv i tvivl om, at det er det offentlige sundhedsvæsen herhjemme, som har æren for, at øjenbehandlingen har udviklet sig så positivt.
– Det offentlige har faktisk leveret varen ved hurtigt at brede et koordineret behandlingstilbud ud til hele befolkningen, siger han og tilføjer, at det ser helt anderledes ud i de lande, hvor det private sundhedsvæsen spiller hovedrollen i bekæmpelsen af øjensygdomme.
Eneste malurt i bægeret er dog ifølge Morten Dornonville de la Cour, at der stadig er nogle irriterende regionale forskelle herhjemme i behandlingstilbudene. Noget, som politikerne bør forholde sig til og få løst hurtigt, fordi der er så meget livskvalitet at hente på området. Og så sparer de offentlige kasser jo også en del, når ældre bliver selvhjulpne i mange flere år, pointerer han.
Morten Dornonville de la Cour mener, at der stadig er et område inden for øjensygdomme, hvor vi er for sent ude.
– Vi handler alt for sent, når folk får nethindeløsning. Befolkningen mangler viden om symptomer på nethindeløsning, og det skal vi gøre noget ved, siger han.
Øjensygdomme kan gøre folk blinde
|
Hvad kan du selv gøre for at forebygge alvorlige øjensygdomme?Lade være at ryge. Spise grønt. Forebygge ulykker i hjemmet og på arbejdspladsen. |
3 tips til dig med nedsat syn1. Brug forstørrelse til at læse dagens avis, strikke eller se fotos af børnebørnene. F.eks. læseapparater til at se tekster og billeder i forstørrelser. Et læseapparat er et kamara, som forstørrer det, du lægger under linsen, og viser det på en skærm. 2. Få opskrifter læst op og se billeder fra ferien i forstørrelser på computeren. Forstørrelsesprogrammer oplæser og forstørrer tekster og billeder på computeren og hjælper dig med at læse mails, redigere dokumenter og arbejde på computeren. 3. Lyt til en god bog eller dejlig musik på en lydafspiller. Med en lydafspiller har du mulighed for at afspille lydbøger, lytte til musik eller få oplæst artiklen. Kilde: www.ditsyn-dinhorelse.dk |
Vidste du at …
70.000 er svagtsynede i Danmark. Halvdelen er socialt blinde med et restsyn på mindre end 10 pct. 200.000 er ramt af en øjenlidelse. Tilgangen af svagtsynede med et restsyn på under 30 pct. udgør ca. 7.000 årligt. Ca. 6000 bliver årligt ramt af våd AMD, en aggressiv øjensygdom, som angriber den gule plet på nethinden. Sygdommen kan medføre tab af læsesynet i løbet af seks til syv uger. Symptomet på våd AMD er, at den ramte ser bøjede dørkarme og flagstænger, skæve fliser og ovale mønter. Våd AMD kan kun behandles, hvis patienten kommer i hurtig behandling på en øjen-afdeling. Dvs. lige så snart, de første symptomer optræder. Kilde: Øjenforeningen |
Vi når ekstra langt, hvis vi:
Kilde: Morten Dornonville de la Cour, Øjenforeningen, Værn om Synet. |