Bliv bedre til at sove – så bliver du bedre til at være vågen

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Alt for mange af os sover for dårligt og for lidt. Enten fordi vi ikke prioriterer vores søvn tilstrækkeligt, eller fordi vi reelt har svært ved at sove. Det skal vi gøre noget ved, for god søvn er vigtigt for et godt liv. Og langt de fleste kan blive bedre til at sove.

De fleste af os ved godt, at man som tommelfingerregel anbefaler at sove syv-ni timer hver nat. Men der er nok færre, som rent faktisk efterlever det. Den dårlige nyhed er, at det kan have konsekvenser for vores helbred og trivsel, hvis vi ikke sover godt og nok. Den gode er, at vi kan gøre noget ved det! 

Sovetid er kvalitetstid

Søvn er en vigtig faktor i forhold til at have det godt og forebygge sygdomme på kort og lang sigt. Faktisk mindst lige så vigtigt som det, vi spiser, vores rygevaner, alkoholindtag og daglige bevægelse.

Når du falder i søvn, begynder en masse livsnødvendige processer i din krop og hjerne.

For eksempel bruger hjernen søvnen til at bearbejde de indtryk, den har fået i løbet af dagen, og lagre dem på rette hylde, så hukommelsen kan fungere. Dit immunforsvar er også afhængigt af din søvn.

Uden den nødvendige søvn vil du hurtigt opleve f.eks. hukommelsesbesvær, nedsat koncentrationsevne og manglende energi. Du kan også komme i rigtig dårligt humør. På længere sigt vil for lidt og for dårlig søvn øge risikoen for alvorlige sygdomme som type 2-diabetes, demens og hjertekarsygdomme.

Vi har et søvnproblem

Når man spørger befolkningen, svarer knap halvdelen, at de har oplevet søvnbesvær inden for de sidste 14 dage.

Det kan være problemer med at falde i søvn om aftenen, at man vågner mange gange i løbet af natten og ikke kan falde i søvn igen, eller at man vågner for tidligt om morgenen uden at være udhvilet.

Søvnproblemer kan komme af flere ting, for eksempel fysisk og psykisk sygdom. Det kan være på grund af gener fra selve sygdommen, bivirkninger ved behandling eller bekymringer over at være syg. En anden grund til søvnbesvær kan være skiftende arbejdstider, der forstyrrer døgnrytmen. Der er også nogle, som oplever søvnbesvær uden at kunne forklare hvorfor.

Du kan gøre noget ved det

Heldigvis behøver du ikke finde dig i dårlig søvn! Der er nemlig en lang række ting, du selv kan justere på i din hverdag for at skabe bedre betingelser for din søvn. Som med så meget andet, er god søvn langt hen ad vejen et spørgsmål om øvelse og prioritering. Du kan læse de gode råd i boksen herunder.

Selv med de bedste intentioner, kan der dog være søvnproblemer, som ikke kan løses med gode vaner. Tal med lægen, hvis du er bekymret for din søvn, eller du står i en livssituation, hvor du har akut brug for hjælp til at sove.

På apoteket kan du få hjælp til gode sovevaner. Du kan også få mere viden om søvn på apoteket.dk/sovetid.

10 gode råd til en bedre søvn

  1. Få en fast rutine: Stå op og gå i seng på samme tid hver dag – også i weekenden.
  2. Forbered dig: Lav noget roligt, inden du skal sove. Det skal helst ikke involvere arbejdsopgaver, (alt for) spændende underholdning eller lysende skærme.
  3. Vær fysisk aktiv: Få brugt din krop hver dag – det skaber en naturlig træthed. Men undgå motion de sidste timer inden sengetid.
  4. Slap af: Brug en afspændingsteknik, f.eks. muskelafspænding, vejrtrækningsøvelser, meditation, inden du skal sove.
  5. Optimer soveværelset: De fleste sover bedst i et mørkt, køligt og roligt rum. Luft gerne ud, så der er frisk luft og en temperatur på 18-21 grader.
  6. Fjern forstyrrelser: Undgå støj i soveværelset – og brug evt. ørepropper, hvis der er støj, du ikke kan fjerne. Hvis telefonen er med, så husk at slå lyd og vibration fra, så den ikke forstyrrer.
  7. Ro på: Bliv ikke bekymret, hvis det tager lidt tid at falde i søvn, eller du vågner om natten. Hvis du har mange tanker og bekymringer, når du skal sove, så prøv at skrive dem ned, så du kan tage dig af dem i morgen. Du kan også prøve at flytte fokus fra hovedet og ud i kroppen ved aktivt at fokusere på at slappe af i musklerne.
  8. Skru ned for lyset: Kunstigt lys – især det blå lys fra skærme – forstyrrer vores døgnrytme. Så skru ned for lyset, de sidste timer før du skal sove.
  9. Undgå koffein og alkohol inden sengetid: Kaffe, te og cola virker opkvikkende og kan gøre det sværere at falde i søvn. Alkohol gør din søvn dårligere.
  10. Drop middagsluren: Hvis du lider af søvnbesvær, kan en lur ødelægge din døgnrytme og gøre det sværere at falde i søvn om aftenen. Hold dig til en powernap på max 20 minutter, hvis du ikke kan holde dig vågen.