De fleste af os ved godt, at man som tommelfingerregel anbefaler at sove syv-ni timer hver nat. Men der er nok færre, som rent faktisk efterlever det. Den dårlige nyhed er, at det kan have konsekvenser for vores helbred og trivsel, hvis vi ikke sover godt og nok. Den gode er, at vi kan gøre noget ved det!
Søvn er en vigtig faktor i forhold til at have det godt og forebygge sygdomme på kort og lang sigt. Faktisk mindst lige så vigtigt som det, vi spiser, vores rygevaner, alkoholindtag og daglige bevægelse.
Når du falder i søvn, begynder en masse livsnødvendige processer i din krop og hjerne.
For eksempel bruger hjernen søvnen til at bearbejde de indtryk, den har fået i løbet af dagen, og lagre dem på rette hylde, så hukommelsen kan fungere. Dit immunforsvar er også afhængigt af din søvn.
Uden den nødvendige søvn vil du hurtigt opleve f.eks. hukommelsesbesvær, nedsat koncentrationsevne og manglende energi. Du kan også komme i rigtig dårligt humør. På længere sigt vil for lidt og for dårlig søvn øge risikoen for alvorlige sygdomme som type 2-diabetes, demens og hjertekarsygdomme.
Når man spørger befolkningen, svarer knap halvdelen, at de har oplevet søvnbesvær inden for de sidste 14 dage.
Det kan være problemer med at falde i søvn om aftenen, at man vågner mange gange i løbet af natten og ikke kan falde i søvn igen, eller at man vågner for tidligt om morgenen uden at være udhvilet.
Søvnproblemer kan komme af flere ting, for eksempel fysisk og psykisk sygdom. Det kan være på grund af gener fra selve sygdommen, bivirkninger ved behandling eller bekymringer over at være syg. En anden grund til søvnbesvær kan være skiftende arbejdstider, der forstyrrer døgnrytmen. Der er også nogle, som oplever søvnbesvær uden at kunne forklare hvorfor.
Heldigvis behøver du ikke finde dig i dårlig søvn! Der er nemlig en lang række ting, du selv kan justere på i din hverdag for at skabe bedre betingelser for din søvn. Som med så meget andet, er god søvn langt hen ad vejen et spørgsmål om øvelse og prioritering. Du kan læse de gode råd i boksen herunder.
Selv med de bedste intentioner, kan der dog være søvnproblemer, som ikke kan løses med gode vaner. Tal med lægen, hvis du er bekymret for din søvn, eller du står i en livssituation, hvor du har akut brug for hjælp til at sove.
På apoteket kan du få hjælp til gode sovevaner. Du kan også få mere viden om søvn på apoteket.dk/sovetid.