Bliv vaccineret for influenza på apoteket

Af: Apotekerforeningen

Foto: Shutterstock

Influenzasæsonen nærmer sig med hastige skridt. Du kan blive vaccineret for influenza på mange apoteker rundt om i landet, og du behøver ikke bestille tid først.

Det er snart sæson for snot og sygdom. Når vi trækker indenfor i det koldere vejr, spreder bakterier og virus sig lettere, og det betyder for mange ufrivillige dage under dynen – blandt andet på grund af influenza. Influenza er en virusinfektion, der typisk giver symptomer som feber, hovedpine og ømhed i muskler og led. Sygdommen rammer flest i vinterhalvåret fra december til marts.

Gratis vaccine til risikogrupper

Det er selvfølgelig irriterende for alle at blive syge. Men for nogle kan influenza være alvorligt og føre til hospitalsindlæggelser og i værste fald døden. Borgere i risikogrupperne er blandt andre ældre over 65 år, førtidspensionister, kronisk syge, overvægtige med et bmi over 40, gravide i 2. og 3. trimester samt folk med nedsat immunforsvar. Alle i disse grupper kan blive vaccineret gratis mod influenza. Borgere uden for risikogrupperne kan også blive vaccineret mod egenbetaling.

WHO og EU stræber efter, at 75 procent af borgere i risikogrupperne bliver vaccineret. Sidste år nåede vaccinationsraten op på 50 procent, og både Sundhedsministeriet og Apotekerforeningen arbejder for, at endnu flere bliver vaccineret i den kommende sæson.

Bliv vaccineret på apoteket

Influenzavaccinen beskytter mod at blive smittet mod influenza og nedbringer samtidig risikoen for hospitalsindlæggelse og død, hvis man alligevel bliver smittet. Mange apoteker landet over tilbyder influenzavaccination – og man kan komme ind direkte fra gaden uden tidsbestilling. Sidste år blev 65.000 borgere vaccineret mod influenza på apoteket. I år bliver influenzavaccination tilgængelig på endnu flere apoteker, så flere kan blive vaccineret.

Tidligere år er influenzavaccination blevet tilbudt fra 1. oktober. I år kan man først blive stukket fra 1. november, fordi man har fundet ud af, at sygdommen topper senere på sæsonen. Vaccinen aftager gradvist, og et senere stik betyder derfor bedre beskyttelse, når risikoen er størst.

Gå ind på Apoteket.dk/influenzavaccination og find dit nærmeste apotek, der tilbyder influenzavaccination.


Fakta om influenzavaccinen

Influenzavaccination anbefales fra 1. november og frem til 15. januar (for gravide og folk med immundefekt dog helt til udgangen af februar).

Vaccinen beskytter i seks-tolv måneder. Man skal derfor vaccineres hvert år for at opretholde mængden af antistoffer.

Vaccinen bliver hvert år tilpasset til den type influenza, der med størst sandsynlighed vil florere globalt den kommende sæson.

Tilpasningen udføres af et globalt netværk af centre under WHO.

Når vaccinen passer med de influenzavira, der er i omløb, forebygger vaccination 70-90 procent af sygdomstilfælde forårsaget af influenzavirus hos yngre, raske personer.

Hos ældre personer er beskyttelsen mod almindelig influenzasygdom noget lavere. Beskyttelsen mod alvorlige komplikationer, hospitalsindlæggelser og dødsfald hos ældre er dog op til 50 procent.

Kilder: Statens Serum Institut, sst.dk