Til 4 personer
1 stort blomkål (ca. 700 g)
vand
salt
3½ dl mælk med højst 0,7 % fedt
1 dl hvedemel (ca. 60 g)
1 spsk. flydende fedtstof
5 æg
¾ tsk. salt
hvid peber
100 g skinke i tern
1 spsk. rasp
Del blomkålen i mindre buketter, og kog dem knap møre i letsaltet vand i 5-8 min. Afkøl dem.
Pisk 2 dl mælk og mel sammen i en tykbundet gryde. Tilsæt resten af mælken. Bring det i kog, mens du pisker. Tilsæt fedtstof. Tag gryden af varmen, og afkøl lidt. Del æggene, og rør æggeblommerne i en ad gangen. Rør godt mellem hver. Tilsæt salt og peber. Vend skinketern og blomkålsbuketter i. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i.
Smør et gratinfad, 22-24 cm i diameter og med høje, lige sider. Hæld dejen i fadet, og drys med rasp. Bag gratinen ved 175° C i ca. 50 min. på næstnederste ovnrille. Åbn ikke ovnen imens, da gratinen så falder sammen.
Server blomkålsgratinen straks sammen med rugbrød og grøntsager.
Erstat blomkål med rosenkål, ærter og gulerødder eller broccoli. Tilsæt en rest kogt torsk, rejer eller hamburgerryg i stedet for skinke.
Lav blomkålsgratinen som vegetarret.
Pr. pers.
Blomkålsgratin | Energi 1350 kJ | Kulhydrat 16 g | Fedt 16 g