Børn får også diabetes

Af: Jeanne Fløe

Den hyppigste form for diabetes blandt børn og unge er diabetes 1. Når børn og unge rammes af diabetes, rammer det i høj grad også forældrene. De ligner nemlig alle andre forældre i, at de vil give deres højre arm for, at der ikke skal ske deres barn noget. Og så står de pludselig der og skal forholde sig til, at deres barn har fået diagnosticeret en kronisk sygdom.

”Der er da så mange sygdomme, der kunne have været meget værre”, trøster netværket i håb om at dulme noget af det svære. Med det resultat at man oveni sorgen kan føle sig meget alene.

Den tid, vi mennesker får at sørge i, er uhyre kort. Så ret hurtigt vil der være en forventning om, at I er ovre det værste og er kommet ind i rutinen med at måle blodsukre og tælle kulhydrater. ”For handler det egentlig ikke bare om at leve sundt?”.

Diabetes er som en uindbudt gæst, der bare fylder, støjer og larmer. Det er hårdt arbejde at have diabetes i familien. Det er en sygdom, der skal tænkes over 24 timer i døgnet, syv dage om ugen, 365 dage om året. Den holder aldrig ferie. Diabetes sniger sig ind i stort set alle dele af hverdagslivet og kræver, man konstant er tre skridt foran.

I har allerede erfaret, at den sorg, der ramte jer, da diagnosen blev stillet ikke bare sådan forsvinder. Mange tror, at sorgen over, at ens barn har fået diabetes, går over, og man kommer ud på den anden side som et nyt og bedre menneske efter overstået sorgarbejde og med nye livsperspektiver og prioriteringer.

Jo vist, mange bliver bedre til at sige pyt. Men alle ville helst havde været diabetes foruden. Og man erfarer, at selvom livet går videre, så ligger sorgen under overfladen og kan pludselig poppe frem. Sorg går ikke over, siger min kliniske erfaring mig. Der vil være en evig vekselvirkning mellem sorg og glæde, håb og håbløshed, angst og optimisme.

Og den nye sorgteori bekræfter mine mange års kliniske erfaringer. Mange af jer vil opleve, at sorgen popper frem på ny særligt i overgangssituationer. Eksempler på overgangssituationer er: Skolestart, sove ude ved kammerater, skoleskift, lejrskole, pubertet, alkohol, flytte hjemmefra.