Fodproblemer? Børnenes fødder skal ses, ikke høres

Af: Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Shutterstock

Er dit barn mindre aktivt end kammeraterne, kan det være tegn på fodproblemer.

Platfod og nedgroede negle er nogle af de fodproblemer, som børn døjer med. Men det er sjældent, at de selv siger, at der noget galt. Til gengæld kan de vise det ved at bevæge sig mindre.

Sakker bagud

Pia Bondorph er fodterapeut og har behandlet børn med fodproblemer i mere end 30 år. Hun fortæller, hvordan man kan opdage problemer hos børn.

– Det er min erfaring, at børn sjældent selv sætter ord på fodproblemer, men viser det i stedet. Hos små børn kan du blandt andet opdage fodproblemer ved, at barnet går senere end jævnaldrende, går på tæer eller har dårlig balance. Og i børnehaven kommer det ofte til udtryk ved, at barnet sætter sig ned på gåture, sakker bagud eller nægter at tage med.

– Når barnet kommer i skole, viser det sig ofte ved, at barnet afviser at deltage i idræt eller stopper med at løbe i skolegården.

Knyster og nedgroede negle

Nogle af de problemer, der kan sætte en stopper for sjipning, tagfat og stikdød, er knyster på grund af fejlstillinger, såsom hulfod eller platfod, og ledforandringer i fødderne. Problemer, som Pia Bondorph ser hos børn ned til seks-års-alderen.

– Nedgroede negle er også hyppige og kommer f.eks. af for små sko eller ved at dyrke en sportsgren, såsom basketball, badminton eller fodbold, hvor forfoden bliver presset ud i skoen. Og ondt i hælene eller forfødderne rammer meget sportsaktive børn, hvis de har fejlstillinger. Nedgroede negle kan behandles med neglebøjler og fejlstillinger med indlæg – og i nogle tilfælde ved at justere fodtøjet.

Hypermobil, in-toeing og længdeforskelle

– Du kan måske selv opdage hypermobilitet ved at lægge mærke til, hvordan dit barn går sammenlignet med kammeraterne. Går han lidt mere vakkelvornt og bliver hurtigere træt, kan det være tegn på hypermobilitet.

– Du kan opdage in-toeing ved se, om dit barns fødder peger ind mod hinanden i stedet for lige ud. Forskellige benlængder kan f.eks. ses ved, at kroppen kan blive skæv helt op til nakken, siger hun.

Alle tre tilfælde af fodproblemer belaster sener, muskler og knogler, og derfor har dit barn brug for støtte til fødderne i form af gode sko og indlæg, så han kan bevæge sig mere uden at blive træt og få ondt.